Az ukrán erők kivonulnak Szeverodoneckből

Az ukrán erők parancsot kaptak arra, hogy vonuljanak ki az orosz ostrom alatt álló Szeverodoneckből – jelentette be pénteken Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó.

A kelet-ukrajnai város szerinte gyakorlatilag romhalmazzá vált: a teljes infrastruktúrát lerombolták, a házak 80 százalékát megsemmisítették vagy le kell bontani – írta a Telegram közösségi oldalon.

„Semmi értelme sincs, hogy az erők azokban az állásokban maradjanak, amelyeket hónapok óta bombáznak” – emelte ki Hajdaj.

A város elfoglalása kulcsfontosságú lehet a Donyeck-medence fölötti ellenőrzés átvételéhez, amely az Ukrajna ellen februárban indított orosz háború egyik központi törekvése.

Hajdaj azt is bejelentette, hogy az ukrán erők visszavertek egy orosz támadást Liszicsanszk térségében. A közeli Mikolajivka falu fölött viszont az orosz erők vették át az ellenőrzést – ismerte el a kormányzó.

Szeverodoneck, a háború előtt alig több mint 100 000 lakosú város, a Donbászt alkotó két régió egyikének, Luhanszk ukrán ellenőrzésű részeinek közigazgatási központjaként szolgált. A város nagy részét az orosz csapatok foglalták el az elmúlt hetekben, az ukrán védők többnyire a kiterjedt Azot ipari üzemben húzódtak meg – írja a Wall Street Journal.

Szeverodoneckben minden öt épületből négy javíthatatlanul megrongálódott az orosz lövések és légicsapások következtében, és a város összes létfontosságú infrastruktúrája megsemmisült

– mondta Szerhij Hajdai, az ukrán katonai közigazgatás luhanszki vezetője. A város lakóinak túlnyomó többsége az elmúlt hónapokban Ukrajna biztonságosabb részeibe vagy Európába menekült.

Szeverodoneck védelme szinte lehetetlenné vált, miután Oroszország lerombolta mindhárom hidat a Sziverszij Donyec folyón, amely a várost Lysicsanszkkal kötötte össze, a luhanszki régió egyetlen még teljes ukrán ellenőrzés alatt álló városával. Az elmúlt napokban a szeverodonecki ukrán csapatok utánpótlása csak kis folyami hajókkal volt lehetséges.

Egy, a szeverodonecki erőkhöz beágyazott ukrán tudósító, Jurij Butusov a közösségi médiában közölte, hogy a csapatok már az éjszaka folyamán elhagyták a várost. A visszavonulás során lövedékeket kaptak, de nem szenvedtek veszteségeket – mondta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök februárban elismerte annak a két proxi-államnak a függetlenségét, amelyet Moszkva 2014-ben faragott ki a Donbasz egyes részeiből, a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságnak. A két államalakulat akkoriban Donbásznak csak mintegy egyharmadát ellenőrizte.

Miközben Ukrajna még mindig megtartja a donecki régió több mint egyharmadát, beleértve Szlovjanszk és Kramatorszk városát, Szeverodoneck és Liszicsanszk elfoglalása lehetővé tenné Oroszország számára, hogy azt állítsa, hogy teljes mértékben „felszabadította” a két népköztársaság közül legalább az egyiket.

Putyin a „Donbász felszabadítását” hirdette meg fő háborús céljaként, miután az ukrán főváros, Kijev elfoglalására és az ottani oroszbarát kormány beiktatására irányuló kezdeti erőfeszítések februárban és márciusban az ukrán ellenállás miatt összeomlottak. Míg Oroszország áprilisban kivonult Észak-Ukrajnából, továbbra is megszállva tartja a déli Herszon és Zaporizzsja régiók nagy részét, amelyek szárazföldi hidat képeznek a szárazföldi Oroszország és az ukrajnai Krím félsziget között, amelyet Moszkva 2014-ben annektált.

Az orosz hatóságok mindkét területen közigazgatásokat neveztek ki, és megkezdték az orosz útlevelek kiadását a lakosoknak, valamint a helyi kereskedelmet rubelre állították át. Pénteken az orosz kollaboránsok ellen elkövetett legújabb felkelőtámadásban egy autóbomba végzett a Moszkva által kinevezett herszoni területi közigazgatás család-, ifjúság- és sportügyi vezetőjével, Dmitrij Szavljucsenkóval – jelentette az orosz állami média.

Az elmúlt hetekben egy sor más autóbomba- és aknatámadás más, Oroszország által kinevezett tisztviselők ellen irányult Herszonban és Zaporizzsjában.

Donbászban az orosz erők az elmúlt napokban jelentős előrenyomulást értek el Lysychansk déli és délnyugati részén, a felderítő csapatok elérték a város külterületét. Ezek az offenzívák még bizonytalanabbá tették az egyetlen utat, amely Lysychanskot összeköti az ukrán ellenőrzés alatt álló terület többi részével. Az út azonban egyelőre járható, ami lehetővé teszi az ukránok visszavonulását.

Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

Ukrán banánhéj: A sziget és a folyosó

Robert C. Castel két olyan hadszíntérre hívja fel a figyelmet, amivel igen keveset foglalkozunk.