Titkos csúcstalálkozót tartottak amerikai, izraeli és arab katonai vezetők  

Az Egyesült Államok csúcstalálkozót hívott össze Izrael és arab országok regionális védelmi csúcsvezetői számára, hogy megvitassák az iráni rakéta- és drónfenyegetés elleni koordinációjukat – írja a Wall Street Journal amerikai és regionális forrásokra hivatkozva.

A Sharm el Sejkben tartott megbeszélésen Izrael, Szaúd-Arábia, Katar, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Jordánia képviselői vettek részt.

Az IDF vezérkari főnöke, Aviv Kohavi is részt vett, akárcsak Fayyadh bin Hamed Al Ruwaili, a szaúdi fegyveres erők vezérkari főnöke. Az Egyesült Államokat Frank McKenzie tábornok, az USA Központi Parancsnokságának akkori vezetője képviselte.

A jelentés szerint ez volt az első alkalom, hogy Izrael és az arab országok ilyen magas rangú tisztjei az amerikai hadsereg közvetítésével találkoztak.

A tárgyalásokat ismerő források szerint a résztvevők elvi megállapodásra jutottak a légi fenyegetésekről való gyors értesítés módszereiről.

Az WSJ cikke nem árulta el, hogy mikor került sor a találkozóra, de megjegyzi, hogy a csúcstalálkozót egy alacsonyabb szintű képviselőkből álló titkos munkacsoport találkozóját követően rendezték meg, amely különböző hipotetikus forgatókönyveket tekintett át arról, hogy országaik hogyan tudnának együttműködni a légi fenyegetések észlelése és elhárítása érdekében.

Izrael regionális légvédelmi szövetség kiépítésén dolgozik az USA támogatásával

Arab országok is részt vesznek az iráni támadások kivédésére szolgáló kezdeményezésben.