Iszlamista terrortámadás lehetett az oslói melegbárban elkövetett vérengzés

Lehetséges terrorcselekményként vizsgál a norvég rendőrség egy halálos áldozatokkal is járó lövöldözést, amely az oslói The London Pub melegklubban történt szombatra virradóra.

Legfrissebb adatok szerint a támadásnak két halottja és 21 sebesültje van, tíz embernek az állapota súlyos.

Az oslói rendőrség letartóztatta a lövöldözés 42 éves norvég állampolgárságú, iráni származású gyanúsítottját, akit a rendőrség kisebb bűncselekmények elkövetése miatt ismert már korábbról, kábítószeres ügye miatt néhány hónapot börtönben is ült. A rendőrség szerint nem volt bűntársa. Az elkövető lakásában házkutatást tartottak.

Az éjszaka történtek miatt a szervezők lemondták a szombatra Oslóban tervezett melegfelvonulást.

Szemtanúk elmondták, hogy az elkövető egy táskával lépett be a klubba, ahol elővette a fegyverét és lőni kezdett. Egy másik szemtanú azt mondta, hogy a klubban pánik tört ki. A rendőrség szerint a helyszínen két fegyvert, köztük egy automata pisztolyt találtak.

Az ügy kapcsán Harald norvég király azt mondta, hogy őt és a királyi családot megdöbbentette a támadás.

„Össze kell fognunk és meg kell védenünk értékeinket: a szabadságot, a sokszínűséget és az egymás iránti tiszteletet”

– mondta a 85 éves uralkodó.

Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak. A kormányfő egyben szolidaritását fejezte ki az LMBTQ közösséggel.

„Veletek vagyunk”

– mondta.

Perzsa merénylők elől menekítettek ki egy izraeli házaspárt Isztambulból

Izrael nem tervez mentőjáratokat küldeni a Törökországban tartózkodó állampolgáraiért, akik közül amúgy sem sokan tervezik a menekülést.