Mi lesz egy padlásnyi, 150 éves héber irattal? Sárbogárd zsidó múltja tárult fel

Megmentették a pusztulástól Fejér megye utolsó még eredetijében álló zsinagógáját Sárbogárdon, ahol különös iratokra is bukkantak az imaház padlásán.

A Velencei-tó partján pedig egy börtön-lelkész évtizedek óta gondozza Kápolnásnyék zsidó temetőjét. Végre elkészült legújabb filmünk, amelybe belefért Fehérvár zsidó történetmesélőjének személyes vallomása is.

Sárbogárd főutcája tele-tele zsidó emlékekkel: a rőfös, a szatócs, a nyomdász, a könyvkötő… Különös, de szinte teljesen elfeledett történeteket idézett meg a Bennem Élő Eredet stábja előtt Lakk Norbert, a város helytörténésze

A “buli zsidó”, Spitzer Aladár sajátságos kóserségi kötelezettségeiről Heiland János emlékezett, felidézve ahogy a szomszédjának a kerítésen keresztül csempészték át a titkokban rajongásig imádott sonkáját.

A város központjában több mint fél évszázada raktárként üzemelt zsinagóga reményteljesebb jövőjének történetét a megmentőkkel idézik fel.

Sokan lehetnek hálásak az Alba Régió Kulturális Alapítvány és a Hit Gyülekezete közös összefogásának, amelynek eredményeképp van remény arra is, hogy nemcsak a település gazdagodhat egy új kulturális-befogadó térrel, de állandó kiállítással emlékezhetnek majd a helyi zsidó hitközségre.

‘Soha egyetlen rabnak eszébe nem jutott volna innen meglépni”

Kutatásaink most Fejér megyébe(vármegyébe) hívtak , ezen belül Sárbogárd , Kápolnásnyék és szépen haladunk Székesfehérvár irányába. Szokatlan helyzetek és mo…

Az eredeti cikk itt olvasható. 

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Szenes Hannáról készítenek új filmet

Több mint 10 éve foglalkozik Szenes Hanna életével és munkásságával, most pedig filmet forgat róla Masa Tamás és zenekara, a Sabbathsong.