Szenes Hannáról készítenek új filmet

Több mint 10 éve foglalkozik Szenes Hanna életével és munkásságával, most pedig filmet forgat róla Masa Tamás és zenekara, a Sabbathsong. Az alkotás az együttes nagysikerű koncert-színházi előadásának filmváltozata lesz. 

Idén tavasszal kezdék el a forgatást Tucker Andrással, a Budapesti Operettszínház munkatársával, akit rendezőként kértek fel a közös munkára. A tervek szerint a Percek tánca című előadásuk filmváltozatához külföldi helyszínen, Izraelben is szeretnének jeleneteket rögzíteni.

tudta meg a Bennem Élő Eredet Masa Tamásól, a Sabbathsong vezetőjétől.

A több mint 20 éve alakult klezmer zenekar először 2009-ben a Mensch Alapítvány kuratóriumi igazgatójának, Geiger Andrásnak felkérésére kezdett el foglalkozni Szenes Hanna életével.

2013-ban már több Szenes-szerzeményt zenésítettek meg, míg pár évvel ezelőtt elkészült a Percek tánca című előadásuk, ami egy megható, zenés-színházi tisztelgés a cionista hős emléke előtt.

Tavaly, az 1921-ben Budapesten született Szenes Hanna centenáriumi emlékévére életrehívott, Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) által szervezett országos rendezvénysorozat is ezzel az előadással vette kezdetét, majd eddig már az országban kilenc helyszínre vitték el a produkciót, amellyel sok száz ember előtt mutatták be a tragikus sorsú fiatal költő életét.

A Bennem Élő Eredet csapata is több városban – közöttük a tavalyi kapolcsi Völgyfesztiválon és Debrecenben is – láthatta, amint az alkotók különös érzelmi kapcsolatot teremtenek a publikummal. Mindenhol vastapssal jutalmazták az előadást, amiből arra lehetett következtetni, hogy Szenes Hanna még mindig kevésbé ismert története megérintette a hallgatóságot.

Eddig már négy-öt helyen – közöttük a Kozma utcai börtönben, az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárnak otthont adó Csányi 5-ben, és néhány szabadtéri helyszínen – készültek felvételek, azonban ahhoz, hogy a film olyan legyen, amilyennek megálmodtuk, mindenképpen szeretnénk eljutni abba az izraeli kibucba is, ahol Hanna élt

– mondta Masa Tamás, aki szerint 4-5 forgatási napra lenne szükségük ehhez.

A cikk folytatása itt olvasható.

Szalonzsidózás és bizalmatlanság övezi a Szenes Hanna-falfestmény tervét

Voltak olyan lakók, akik attól tartottak, hogy Szenes Hanna miatt biztosan összefirkálnák majd a ház falát, vagy hogy egy ígéretes reklám felfestéséből jobban profitálhatna a ház.