Mire képes Kína rombolója, amivel Amerikát próbálják elrettenteni?

Kína haditengerészete 355 hajóval rendelkezik, ami meghaladja az amerikai haditengerészet 297 hajóját. 

A China State Shipbuilding Corp. 2014-ben kezdte el építeni legnagyobb hajóját, a Type 055-öt. A Type 055 típusú rombolók 2020 óta állnak szolgálatban.

A rombolók osztályát Renhai-osztályú cirkálóként is ismerik. Többfeladatú hadihajóként olyan fegyverekkel vannak felszerelve, amelyekkel rakéták, hajók és tengeralattjárók ellen lehet védekezni – írja a Business Insider.

Jelenleg hat van belőlük szolgálatban, bár a kínai haditengerészet közölte, hogy tervezi az osztály 16 hajóból álló flottává bővítését.

Több katonai szakértő a Global Times kínai állami médiumnak azt mondta, hogy

a rombolók szerepe a külföldi beavatkozás elrettentése volt abban az esetben, ha Kína katonai támadást intézne Tajvan ellen.

A kínai média a USS Zumwalt után a világ második legerősebb rombolóként emlegette a hajót. A Zumwalt a világ legnagyobb rombolója, vízkiszorítása 15 995 tonna. A Type 055 valamivel könnyebb, 12 000-13 000 tonnával.

Az amerikai USS Zumwalt-tal ellentétben, amely szárazföldi támadásokra összpontosít, a Type 055 egy kétéltű támadóhajó – írja az SCMP.

És míg a Zumwaltot „megbukott hajó koncepciónak” nevezték, miután felszerelési problémákkal küszködött, a Type 055-öt a „világ leghatalmasabb hadihajójának” nevezték nagy hatótávolságú tűzerője miatt.

A hatalmas hajókat hat turbinagenerátor hajtja – írja a The Diplomat.

A hajók négy gázturbinát használnak, amelyek összesen 150 000 lóerőt termelnek. Utazási sebességük 30 csomó, azaz 56 km/h. A hajók fedélzetén több mint 300 fős legénység fér el.

A Lhasa, az osztály második hajója júniusban a Japán-tengerig hajózott – jelentette a Global Times.

A hajók az SCMP szerint egységenként 6 milliárd kínai jüanba, azaz 920 millió dollárba kerülnek, ami jóval olcsóbb, mint a USS Zumwalt. Egy Zumwalt a Foreign Policy szerint 7 milliárd dollárba kerül az amerikai haditengerészetnek.

Bár a Type 055 olcsóbb, mint amerikai társa, többe kerül, mint más neves kínai hajók. Az SCMP szerint a kínai haditengerészet Type 054D típusú hadihajója, amely egykor a hadihajók egykori legdrágább osztálya volt, feleannyiba került, mint a Type 055-ös hajók.

Az amerikai haditengerészeti főiskola 2020-as jelentése szerint a Type 055 „jelentős minőségi ugrást” jelent Kína számára a csúcsminőségű felszíni harcjárművek fejlesztése terén.

A Type 055 két sávos radarrendszerrel rendelkezik. A fejlett radarok mellett a Type 055 torpedókkal is rendelkezik, és két helikoptert is képes hordozni: a Harbin Z-9 és a Changhe Z-18 típusú helikoptereket.

Fotó: Wikimedia commons

Mire képes Kína 120 millió dolláros vadászgépe?

A „Mighty Dragon” magyarul „dicső sárkány” Kína válasza az amerikai F-35-ökre.