Miért nem foglalkozik már senki a Covid eredetével?

Világszerte újra emelkedni kezdett a Covid-fertőzőttek száma, a cikk idézi, hogy az Egyesült Királyságban már napi 200 ezer a fertőzések száma. „A vírus nem tűnt el, még ha a halálos áldozatok száma sokkal alacsonyabb is. Ami viszont eltűnt, az a média és a tudományos intézményrendszer valódi vagy sürgős érdeklődése annak kiderítése iránt, hogyan kezdődött” – kezdi Matt Ridley és Alina Chan az UnHerd oldalán, akik Viral: the Search for the Origin of Covid 19 címen jelentettek meg könyvet a járvány eredetéről.

„Képzeljük el, ha egy nukleáris rakéta véletlen kilövése 21 millió emberrel végzett volna. Nehéz elhinni, hogy a világ megvonná a vállát, és azt mondaná: ne foglalkozzunk azzal, hogy kiderítsük, hogyan történt. A Covid-járvány körülbelül ennyi embert ölt meg, és milliárdok életét zavarta meg. Több mint egy évszázada nem történt ehhez hasonló; ez a legnagyobb globális szenvedés a negyvenes évek óta. Még mindig nem tudjuk, hogyan kezdődött, és a világ nagy része egyre kevésbé akarja megtudni”

– írják a szerzők.

A szerzők leírják, hogy 2021-ben írták a könyvüket, amelyben teljesen kerülték a spekulációkat és arra a következtetésre jutottak, hogy egyelőre nem lehet biztosat mondani, de két elmélet volt hihető: egy állatról egy emberre átterjedt vírus egy piacon, vagy egy laboratóriumban vagy egy kutatói terepbejárás során történt baleset.

A cikk megemlíti, amit a Neokohn is lehozott, hogy a WHO legutóbbi, két héttel ezelőtti jelentése is megerősíti a laboratórium teróriát, amely szerint fontos „értékelni annak lehetőségét, hogy a SARS-CoV-2 laboratóriumi incidens révén kerülhetett az emberi populációba”. Ez a szerzők szerint óriási hír.

„Ez azt jelenti, hogy egy emberi hiba által okozott baleset olyan mértékű lehetett, mintha egy nukleáris rakéta pusztította volna el New Yorkot”

– írják.

A könyvük azonban hiába tartalmazott elfogadott, és alátámasztott állításokat mindenhonnan kizárták őket. Példának hozzák a CNN-t amely meghívta őket, hogy beszélgessenek a könyvről, majd az utolsó pillanatban lemondták – az egészségügyi szerkesztőjük kérésére. A washingtoni Smithsonian Intézet meghívta őket, hogy tartsanak előadást, majd lemondta a meghívást. Megkérdezték a Royal Society-t, hogy fontolóra vették-e, hogy vitát rendezzenek a Covid-járvány eredetéről: nem, mondták, ez nem megfelelő téma a tudományos vitához.

A cikk megjegyzi, hogy a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a közvélemény általában úgy gondolja, hogy a vírus egy laboratóriumi szivárgással kezdődött. Pont ezért a szerzők szerint azoknak a virológusoknak, akik szerint nem így történt, a vita elkerülése helyett inkább lehetőséget kellene kapniuk arra, hogy kifejtsék álláspontjukat.

„A kínai hatóságok világossá tették, hogy az esetleges laboratóriumi szivárgásról szóló bármilyen vita – szerintük – idegengyűlölő zaklatásnak minősül. „A laboratóriumi szivárgás elmélete teljesen hazugság, amelyet Kína-ellenes erők politikai célokból találtak ki, és amelynek semmi köze a tudományhoz” – mondta a kínai külügyminisztérium szóvivője június 10-én. (Bár ők is azt állítják, hogy az amerikai laboratóriumokból származó Covid laboratóriumi szivárgását ki kell vizsgálni.) A kínai kormányzat ezen álláspontja nehéz helyzetbe hozza az egyetemeket és a tudományos folyóiratokat, mivel egyre inkább függnek a kínai finanszírozástól és pártfogástól” – írják.

A  cikk szerint a virológusok attól tartanak, hogy a laboratóriumi szivárgás felderítése hatással lesz a pályázati pénzek folyósítására, vagy a virológiai kutatások fokozottabb felügyeletét és szabályozását eredményezi.

Egy tudós ezt mondta a szerzőknek: „Ha kivizsgáljuk és leleplezzük a tudósok hibáját, akkor a közvélemény nem fog többé bízni a tudományban”.

„Mintha az emberek attól, hogy szándékosan nem fednek fel egy lehetséges hibát, jobban bíznának a tudományban” – jegyzik meg.

A cikk megjegyzi, hogy az ügy gyorsan pártpolitikai kérdéssé vált, és a republikánusok nagyrészt a vizsgálatot követelik. A Covid – a több mint egymillió amerikai életét követelő járvány – eredetének kivizsgálására irányuló kétpárti erőfeszítések és javaslatok jéghideg tempóban haladtak.

„Röviden, az érdekek összefolyása sok motivált érvelést eredményez. Nehéz bárkit is találni – néhány marginális médiaszereplő kivételével -, akit a napi munkája részeként azért fizetnek, hogy félelem és szívesség nélkül vizsgálja meg a laboratóriumi szivárgás lehetőségét. Azok az emberek, akik kitartóan életben tartják a laboratóriumi szivárgás hipotézisét, néhány virológus és a média határozott ellenállásával szemben, szabadidejükben és saját költségükön teszik ezt – ahogy mi is” – írják a szerzők.

„Talán a legfurcsább reakció, amit tudósoktól, politikusoktól, sőt újságíróktól kapunk, a következő: miért fontos ez? A világjárvány megtörtént, nem lehet visszacsinálni, és talán soha nem tudjuk meg, hogyan kezdődött, miért kellene tehát a parazsat felforgatni és ellenségeskedést szítani? Ezt megdöbbentő érvnek tartjuk.

Ha nem tudjuk, hogyan kezdődött ez a világjárvány, hogyan tudunk stratégiákat kidolgozni a következő megállítására? Ha nem vizsgálódunk, milyen jelzést küldünk a bioterroristáknak? Ha megvonjuk a vállunkat, milyen tiszteletet mutatunk ezzel a halottak emlékének? A laboratóriumi alapú járványok kockázata nem szűnik meg”

–  jegyzik meg.

A cikk szerint egy másik kifogás hogy a kínai kormány titokzatos és tekintélyelvű, ezért soha nem fogja megosztani azokat a létfontosságú információkat, amelyekre szükségünk van a vírus eredetének meghatározásához.

A szerzők szerint Egészségügyi Világszervezet 2020-ban vizsgálata a vírus forrásának feltárására, csak ürügyet szolgáltatott a nyugati kormányoknak arra, hogy ne tegyenek semmit. A vizsgálat szerintük kínos bohózatnak bizonyult: hónapokig tartó, a feladatmeghatározásról folytatott tárgyalások elhúzódása, majd összeférhetetlenségben lévő szakértők kinevezése, aztán egy rövid, kísérővel tett látogatás Wuhan néhány pontján, és végül egy sajtótájékoztató, amelyen a WHO szelíden támogatott egy bizonyíték nélküli kínai elméletet, miszerint a vírust fagyasztott élelmiszerekkel importálták Wuhanba, valószínűleg a tengerentúlról. Több mint egy évvel később a WHO közzétette az új kórokozók eredetével foglalkozó tudományos tanácsadó csoport (SAGO) előzetes jelentését, amely elismeri, hogy a laboratóriumi szivárgást ki kell vizsgálni – 30 hónappal a világjárvány kezdete után.

„Az, hogy ez a világjárvány egy olyan erős és befolyásos országban tört ki, ahol nincs szabad sajtó, a tudósok kevés szabadságot kapnak a véleménynyilvánításra, és a totalitárius diktátor központilag ellenőrzi az információkat, bizonyára egyedülállóan megnehezíti a vizsgálatot” –

jegyzik meg.

„De Kína elutasítása az átláthatósággal szemben számos nyugati tudós elszánt erőfeszítésével párosult, hogy megakadályozza a megfelelő vizsgálat megindítását. Annak ellenére, hogy ezek a tudósok bizalmasan úgy gondolták, hogy a laboratóriumi szivárgás egészen biztosan lehetséges – amint azt az információszabadság iránti kérelmek révén nyilvánosságra hozott e-mailek is mutatják -, most úgy tűnik, még a kínai hatóságoknál is jobban szeretnék közölni a médiával, hogy az ügyet lezárták, és biztosak abban, hogy az első fertőzés a wuhani tengeri herkentyű piacon történt” – írják a szerzők.

Fotó: Unsplash/Heather Morse

Hogyan homályosította el a Kelet és a Nyugat a Covid-19 eredetét

„Húsz hónappal a koronavírus járvány kitörése után még mindig homály fedi a vírus eredetét. Ennek egyik fő oka Kína erőteljes elterelő kampánya. Azonban bármily furcsának tűnhet, jelentős segítséget kaptak ebben a kínaiak azoktól az amerikai és brit egészségügyi kutatóktól, akik félrekezelték és kisiklatták a vírus eredetével kapcsolatos nyomozást”.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.