LMBTQ csoport befogadására kötelezik a Jeshiva Egyetemet New Yorkban

A Jeshiva University várhatóan fellebbezni fog a New York Állami Legfelsőbb Bíróság bírói döntése ellen, amely szerint engedélyeznie kell, hogy a YU Pride Alliance, az LMBTQ diákokat képviselő csoport hivatalos diákszervezetként működhessen náluk – írja az Algemeiner.

A döntés abból a perből ered, amelyet 2021 áprilisában nyújtott be egy diákcsoport az egyetem, annak elnöke, Ari Berman rabbi és az akkori diákügyekért felelős alelnök, Chaim Nissel ellen diszkrimináció miatt.

Az iskola azzal érvelt, hogy vallási intézményként az LMBTQ diákcsoport befogadása és a létesítmények használatának biztosítása nem egyeztethető össze a küldetésével. Az ortodox judaizmus a homoszexualitást a Tóra értékeivel és tanításaival ellentétesnek tartja.

Június 14-i ítéletében Lynn Kotler bírónő elutasította az egyetem azon állítását, hogy „vallási társaság”, és megjegyezte, hogy alapító dokumentumaiban „oktatási célú oktatási társaságnak” nevezi magát.

„Kétségtelen, hogy a jesivának van egy eredendő és szerves vallási jellege, amely meghatározza és megkülönbözteti más felsőoktatási iskoláktól és egyetemektől” – írta Kotler – „A jesivának azonban meg kell felelnie a ‘vallási társaság’ fogalmának, ahogyan azt a törvényhozó szándékolta… A jesiva egy olyan egyetem, amely elsősorban oktatást nyújt. A Yeshiva vallási jellege, amelyet a kötelező vallási tanulmányok, az ortodox zsidó törvények betartása, a diákok vallási szertartásokon való részvétele stb. bizonyít, mind másodlagos a Jeshiva elsődleges céljához képest”.

„A bíróság döntése sérti a vallásszabadságot, amelyre ez az ország épült” – mondta az egyetem szóvivője a YU diáklapjának, a The Commentatornak. „A döntés lehetővé teszi a bíróságoknak, hogy beavatkozzanak a vallási iskolák, kórházak és más jótékonysági szervezetek belső ügyeibe. Minden olyan döntés, amely szerint a Jeshiva nem vallásos, nyilvánvalóan helytelen”.

„Ahogy a nevünk is jelzi, a Jeshiva Egyetemet azért alapították, hogy a Tóra értékeit belenevelje a diákjaiba, miközben kiváló oktatást nyújt, lehetővé téve számukra, hogy vallási meggyőződéssel éljenek nemes állampolgárként és elkötelezett zsidóként”

– folytatta a szóvivő.

„Miközben szeretjük és törődünk diákjainkkal, akik mindannyian – mindannyian – Isten képmására teremtettek, határozottan nem értünk egyet [a] döntéssel, és azonnal fellebbezni fogunk a döntés ellen”.

A sokak által a modern ortodox diákok zászlóshajójának tartott oktatási intézmény, a Jeshiva University külön egyetemi iskolákat foglal magában férfiak és nők számára, valamint több doktori iskolát, köztük a Wurzweiler School of Social Work, a Sy Syms School of Business, az Albert Einstein College of Medicine és a Benjamin N Cardozo School of Law.

A milliárdosok, akik lenyomnák a gender ideológiát Amerika torkán

Befolyásos emberek dollármilliókat költenek arra, hogy megváltoztassák az amerikaiak gondolkozását az emberről és biológiájáról – írja Jennifer Bilek oknyomozó újságíró.