Jöhet a harag nyara? — Abortusz-párti szervezetek zavargásokra készülnek

A bűnüldöző szervek országszerte felkészültek az abortusz-párti csoportok zavargásaira, miután a Legfelsőbb Bíróság döntése hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ügyet – írja a New York Post. 

A döntésen felháborodott militáns abortuszpárti csoportok, mint például a Jane’s Revenge és mások arra buzdították a szimpatizánsokat, hogy országszerte indítsák el a „dühöngés nyarát”.

„Most már nincs póráz” – mondta a csoport egy június 14-i közleményben a bíróság döntését várva. „És a lehető legnehezebbé tesszük, hogy az elnyomó kampányotok folytatódjon. Az elmúlt hónapban bebizonyítottuk, milyen könnyű és szórakoztató a támadás”.

Az online, valamint röpcédulákon és szórólapokon keresztül közzétett fenyegetések a héten a Fehér Ház figyelmét is felkeltették.

Konkrétan a Jane’s Revenge fenyegetéseire vonatkozó kérdésre Karine Jean-Pierre sajtótitkár elismerte az országos lázongás lehetőségét.

„Az erőszaknak és a vagyonrongálásnak semmilyen körülmények között nincs helye az országunkban, és az elnök elítéli ezt az akciót” – mondta az újságíróknak. „Az ehhez hasonló akciók teljesen elfogadhatatlanok, függetlenül a politikánktól, és továbbra is elítélünk minden erőszakot és fenyegetést”.

Az életpárti terhességi központok erőszak és vandalizmus célpontjai lettek a Roe-ügy májusban történt megfordításáról szóló, kiszivárgott határozattervezet nyomán.

„Innentől kezdve minden olyan abortuszellenes csoport, amely bezárja az ajtaját, és beszünteti a működését, többé nem lesz célpont” – figyelmeztetett a közlemény. „De amíg ezt nem teszik meg, addig nyitott szezon van, és tudjuk, hol vannak a műveleteik. A rabszolgatartók infrastruktúrája nem fogja túlélni. Soha nem fogunk megállni, meghátrálni, lassítani vagy visszavonulni”.

Május óta nagyjából 40 vandál támadás történt életvédő központok és templomok ellen országszerte.

„Ha az abortuszok nem biztonságosak, akkor te sem vagy az” – ez volt a helyszínekre firkált visszatérő mondat, az első eset egy wisconsini pro-life terhességi központnál történt május elején.

A madisoni létesítményt Molotov-koktéllal is megtámadták, és kigyulladt egy másik gyújtogatási kísérlet után.

Továbbra sem világos, hogy a Jane’s Revenge egy szervezett csoport vagy egy laza ernyőszervezet.

Más abortuszpárti csoportok a Legfelsőbb Bíróság bíráinak háza előtt tömörültek, és felszólították tagjaikat, hogy lázadjanak fel a SCOTUS nagy horderejű döntése ellen.

Barikádokat állítottak fel a washingtoni Legfelsőbb Bíróság előtt a kiszivárgott tervezet után, és a helyszínt ellepték az abortusz támogatói és ellenzői egyaránt

Itt a Roe vs Wade vége: A Legfelsőbb Bíróság átfordította az abortusz döntést

A szivárogtatás igaznak bizonyult: az abortusz kérdés visszatér az államokhoz.