Az ENSZ szerint izraeli katonák lőtték le az Al-Jazeera palesztin riporternőjét

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szóvivője szerint izraeli katonák lőtték le az Al-Jazeera pánarab televíziónak dolgozó palesztin riporternőt Ciszjordániában. 

Ravina Shamdasani azt mondta, hogy a rendelkezésre álló fotó, képi és hangfelvételek ismeretében, valamint az izraeli hadsereg és a palesztin főügyész meghallgatása után egyértelmű, hogy a május 11-én lelőtt újságírónő halálát és kollégája sebesülését izraeli oldalról leadott lövések okozták.

Ezt annak ellenére állította, hogy az ENSZ, hogy nem végezett el külön helyszíni vizsgálatot.

„Izrael korábban azt állította, hogy Sirín Abu Aklét a közelben tartózkodó fegyveres palesztinok lőtték le, de ezt semmilyen rendelkezésre álló tanúvallomás és hivatalos kommunikáció nem támasztja alá” – állította az ENSZ-bizottság szóvivője.

Az Al-Jazeera amerikai állampolgársággal is rendelkező palesztin riporternőjét a dzseníni menekülttábor közelében akkor érte a halálos lövés, amikor az izraeli hadsereg rajtatütést indított a táborban tartózkodó palesztin fegyveresek ellen.

Az Emberi Jogi Főbiztosság adatai szerint az év eleje óta az izraeli biztonsági erők 58 palesztint öltek meg Ciszjordániában.

A szóvivő felszólította Izraelt, hogy indítson büntetőeljárást az újságírónő gyilkosának kézre kerítése és felelősségre vonása érdekében.

A sebesüléseket és halált okozó többi ügyben szintén átfogó, független és gyors vizsgálatok lefolytatására, illetve a felelősség megállapítására szólított fel.

Az izraeli hadsereg elutasította, és elfogultnak nevezte az ENSZ vizsgálatának izraeli katonákat vádoló eredményét az al-Dzsazírának is dolgozó palesztin riporternő lelövéséről – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet pénteken.

Az izraeli hadsereg szóvivője elfogultnak nevezte az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának vizsgálatát, és felszólította a palesztinokat, hogy adják át a riportert eltaláló golyót.

„A palesztinok megtagadták a golyó átadását és a közös vizsgálat lefolytatását, és ez jelzi megfontolásaikat. Ezen a héten a kabinetfőnök elrendelte a nyomozás kiterjesztését”- közölte az izraeli hadsereg pénteken.

Izrael felajánlotta, hogy a palesztinok képviselői (valamint egy amerikai szakértő) legyenek jelen és vegyenek részt a szakmai, patológiai, ballisztikai vizsgálatokban, sőt, a golyó igazságügyi orvosszakértői vizsgálatában is. „Palesztin részről nem válaszoltak ezekre a javaslatokra, és nincs együttműködés” – állították az izraeli hadseregnél.

ENSZ által fizetett palesztin tanárok uszítanak zsidók legyilkolására

Egy, az ENSZ Izraellel szembeni elfogultságát vizsgáló szervezet hívta fel a figyelmet a nemzetközi közösség által finanszírozott szervezetben folyó dolgokról.