Izraeli diplomaták elrablását hiúsította meg a török titkosszolgálat

A jelentés szerint az egyik célpont a volt izraeli nagykövet és felesége volt, akik egy isztambuli szállodában szálltak meg.

Közvetlenül Jair Lapid külügyminiszter Törökországba érkezése előtt a török hírszerzés csütörtökön nyilvánosságra hozta, hogy sikerült meghiúsítani egy múlt pénteken Isztambulban megkísérelt iráni támadást – írja a Jerusalem Post.

A hírszerzési jelentések szerint az irániak izraeli diplomaták és turisták elrablását tervezték Isztambulban. A jelentés szerint az elkövetők már Isztambulban voltak. A jelentés szerint az egyik célpont a volt izraeli nagykövet és felesége volt, akik a város egyik szállodájában szálltak meg.

A török hírszerzés és a helyi rendőrség múlt pénteken közel tíz gyanúsítottat, köztük helyi kollaboránsokat tartóztattak le a Sol Hotelben és három másik bérelt lakásban Isztambul környékén.

Az iráni hírszerzés és a Forradalmi Gárda tagjai diákoknak, üzletembereknek és turistáknak adták ki magukat.

Törökország szerint a Moszad felkutatta azokat az izraelieket, akik a támadás célpontjai lehettek, és magánrepülővel Izraelbe repítette őket.

Jair Lapid izraeli külügyminiszter korábban felszólította a Törökországban tartózkodó állampolgárokat, hogy „a lehető leghamarabb” hagyják el az országot, mivel fenyegetések szerint iráni ügynökök aktívan tervezik izraeliek megölését vagy elrablását Isztambulban.

A határozott figyelmeztetés az Irán és Izrael közötti feszültségek legutóbbi növekedése közepette hangzott el, miután Törökországban tartózkodó izraeliek ellen több támadási kísérletet is elkövettek.

Izrael állítólag egy ideig halogatta a figyelmeztetés kiadását, hogy a török hatóságoknak lehetőséget adjon a fenyegetés belső megoldására. Végül a kémelhárítási műveletek a Moszad és a török hatóságok együttműködésében zajlottak, akiket Bennett miniszterelnök a héten dicsért.

„A török biztonsági erőkkel folytatott operatív erőfeszítések meghozták gyümölcsüket” – mondta Bennett egy múlt heti sajtótájékoztatón. „Az elmúlt napokban közös izraeli-török erőfeszítéssel számos terrorista kísérletet hiúsítottunk meg, és számos terroristát tartóztattunk le török földön”.

Izrael nem tájékoztatja Amerikát titkosszolgálati akcióiról Iránban

Jonathan Panikoff szerint Minél jobban nyomulnak az izraeliek, annál keményebben fognak az irániak visszavágni.