Izrael nem tájékoztatja Amerikát titkosszolgálati akcióiról Iránban

Washingtoni tisztviselők aggódnak amiatt, hogy bár valószínűtlen egy Irán és Izrael között kitörő hagyományos háború lehetősége, szerintük a szokásosnál nagyobb az esélye annak, hogy egy számítási hiba kicsúszik az irányítás alól.

Izrael fokozta titkos támadásait Iránban, és az Egyesült Államokat nagyrészt kihagyja a dologból – jelentette kedden a CNN több jelenlegi és volt washingtoni tisztségviselőt idézve.

A források szerint Izrael ritkán tájékoztatja előzetesen az Egyesült Államokat a hadműveleteiről, és aggodalmuknak adtak hangot, hogy bár egy Irán és Izrael között kitörő hagyományos háború lehetősége valószínűtlen, a szokásosnál nagyobb az esélye annak, hogy egy számítási hiba kicsúszik a kezéből.

„Minél jobban nyomulnak az izraeliek – különösen, ha az irániak beletörődnek, hogy az atomalku halott -, annál keményebben fognak az irániak visszavágni”

– mondta Jonathan Panikoff, a Nemzeti Hírszerzési Tanács Közel-Keletért felelős korábbi nemzeti hírszerzési megbízottja.

A tisztviselőket az is aggasztja, hogy a jelek szerint az iráni kormány elkezdte összekapcsolni az Izraelnek tulajdonított közelmúltbeli támadásokat a rezsimje fennmaradásával.

Közben Jair Lapid külügyminiszter szerdán Antony Blinken külügyminiszterrel beszélt Joe Biden elnök közelgő izraeli látogatásáról. A látogatás célja az elnök Izraelhez fűződő kapcsolatának megerősítése, a zsidó állam biztonságának erősítése és a regionális kapcsolatok javítása.

Lapid tájékoztatta Blinkent a közelgő törökországi útjáról és az Ankarával közös terrorellenes intézkedésekről is, amelyek célja, hogy megakadályozzák, hogy iráni ügynökök izraeli turistákat bántsanak az országban.