Menet közben töltik az elektromos autót az aszfalt alól — videó

Az Electreon izraeli vállalat, amelynek technológiája olyan utakba van beépítve, amelyek az elektromos járművek akkumulátorait töltik fel, miközben azok közlekednek rajtuk, jó úton halad, hogy a Milánótól északnyugatra fekvő Bergamo repülőtéren egy sávot tervezzen a sikló- és kiszolgáló járművek számára – közölte a vállalat egy közleményben.

A projektet pénteken egy olyan eseményen zárták le, amelyen hivatalosan is elindították azt az egy kilométeres (0,62 mérföldes) töltőpályát, amelyet az Electreon 2020 novembere óta tesztel az észak-olaszországi Bresciában.

Az indításon részt vettek olasz miniszterek, valamint járműipari, infrastrukturális és technológiai vállalatok vezetői.

A bergamói repülőtér munkatársai kipróbálják járműveiket a jövő arénájának nevezett prototípusú úton, és ha minden a tervek szerint alakul, a repülőtér az Electreonnal kötött kereskedelmi megállapodás felé fog haladni, hogy elektromos sávot hozzanak létre a repülőtér aszfaltján.

Az Electreon sajtóközleménye szerint a Maserati luxusautó-gyártó cég is jelezte, hogy szeretné kipróbálni e-járműveit az Arénában, azzal a céllal, hogy a technológiát a saját üzemeiben szerezze be.

A prototípus út megépítésére az Electreon és az olasz fizetős úthálózati infrastruktúrával foglalkozó Societa’ di Progetto Brebemi SpA közötti egyetértési megállapodás 2020. októberi aláírását követően került sor. A szándéknyilatkozat célja az Electreon vezeték nélküli elektromos útrendszerének integrálása az olaszországi infrastrukturális projektekbe.

A pénteki eseményen Francesco Bettoni, az A35-ös fizetős utat, a BreBeMi-t kezelő holding vezetője ismertette a vállalat elképzelését az Electreon technológiájának a Bergamótól Torinóig tartó útszakaszba történő integrálásáról.

Electreon’s dynamic wireless charging at the Arena of the Future – a great success

Electreon and its project partners demonstrated live wireless charging at the Arena of the Future project in Italy.This project is an international collabor…

Az út mentén napelemes mezők épülnek, amelyek megújuló energiával látják el a rendszert.

„Európa világosan megfogalmazta a fenntartható közlekedésre való átállással kapcsolatos céljait. Készen állunk a jövő aréna technológiájának kereskedelmi szakaszára”

– mondta Bettoni.

Hozzátette:

„Örömmel mondhatom, hogy nagy az érdeklődés a technológia iránt, és számos helyi hatóságtól kapunk megkeresést, akik érdeklődnek a technológia városok közötti utakba történő integrálása iránt”.

A légszennyezés csökkentését célzó elektromos út megszünteti a töltőállomások szükségességét. Az Electreon honlapja szerint az aszfalt alá rézspirálokból álló rendszert fektetnek, amely az elektromos hálózatból származó energiát továbbítja az útra, és kezeli a közeledő járművekkel való kommunikációt. A járművek padlójára vevőkészülékeket szerelnek, amelyek közvetlenül a motorba és az akkumulátorba továbbítják az energiát, miközben a járművek úton vannak. A kommunikáció az összes kezelőegységgel és az összes regisztrált járművel felhőtechnológián keresztül történik.

A rendszer lehetővé teszi az elektromos buszok kisebb akkumulátorainak használatát, így több hely szabadul fel az utasok számára, kihasználja a meglévő utakat, és időt takarít meg, mivel a járműveknek nem kell megállniuk a töltéshez vagy a tankoláshoz.

A pénteki esemény során egy elektromos Fiat 500-as autó 84 kilométeres óránkénti sebességgel körözött a pályán, 22 százalékos töltöttségű akkumulátorral indult, és 48 százalékos töltöttséggel ért célba.

Egy óránként 60 kilométeres (37 mérföldes) sebességgel haladó IVECO-busz szintén megnövelt töltöttséggel fejezte be a versenyt.

Az Electreonnak számos projektje van Európa-szerte és az Egyesült Államokban.

Izraelben Tel Aviv-Jaffa városával és a Dan Bus Company-val együttműködve nagyszabású kereskedelmi telepítést hajt végre vezeték nélküli töltőinfrastruktúráján, amely elektromos buszok meghajtására szolgál.

Tavaly az Electreon egyike volt annak a négy izraeli cégnek, amelyet a TIME magazin az „Év 100 legjobb innovációja” listájára nevezett.

Elindult az útból töltődő buszok tesztelése Tel-Avivban

A cél a szennyezés csökkentése és a közösségi elektromos közlekedés fejlesztése egy vezeték és töltőállomás nélküli technológiával.