Visszavinnék Vilniusba a zsidó életet a litvánok

A vilniusi önkormányzat szándéknyilatkozatot írt alá a vilniusi zsidó közösséggel és a Goodwill Alapítvánnyal, amelynek értelmében a lerombolt Nagy Zsinagóga helyét a megemlékezés, az oktatás és a zsidó közösségi élet tereként fogják fejleszteni.

Konkrét részleteket nem hoztak nyilvánosságra, de a város közleménye szerint 2026 közepére a zsinagóga és a hozzá tartozó komplexum helyén emlékteret alakítanak ki, ahol egy új zsidó közösségi központ is épül.

„Ez visszahozza az aktív jelenlegi és jövőbeli zsidó életet arra a helyre, ahol egykor a központja volt”

– mondta Andrew Baker rabbi, az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) nemzetközi ügyekért felelős igazgatója a Jewish Heritage Europe-nak. Baker társelnöke a Goodwill Alapítványnak, amely a litván kormány által biztosított kompenzációs pénzeszközöket osztja szét a litvániai zsidók javát szolgáló vallási, kulturális, oktatási és egyéb projektekre Litvániában.

Határozatlan időre bezárták a vilniusi zsinagógát antiszemita fenyegetések miatt

A litvániai zsidó közösség beszámolója szerint az utóbbi időben fenyegető leveleket és telefonhívásokat kaptak.

„Sok vilniusi lakos tudja, miért nevezik Vilniust az északi Jeruzsálemnek”

– mondta Remigijus Šimašius, Vilnius polgármestere a memorandumot bejelentő nyilatkozatában.

„A zsidó szellemiség és tudomány történetére ma az egykori vilniusi gettó épületein, az emléktáblákon és emlékműveken található, megfakult héber feliratok emlékeztetnek. Megállapodtunk abban, hogy a szovjetek által lerombolt Nagy Zsinagóga helyén egy új, litvánok és külföldiek számára egyaránt vonzó központot hozunk létre”.

A Nagy Zsinagóga az 1600-as évek elején épült reneszánsz-barokk stílusban. Vilnius (Vilna) zsidó életének központjává vált, a Shulhoyf, a sikátorok és más zsidó közösségi épületek és intézmények nyüzsgő komplexuma fölé magasodva, beleértve 12 zsinagógát, rituális fürdőt, a közösségi tanácsot, kóser húsboltokat, a Strashun könyvtárat és más építményeket és intézményeket.

Náci kollaboráns milicistának akarnak emlékévet szentelni Litvániában

A javaslatot ellenszavazat nélkül fogadta el a litván parlament, egyetlen tartózkodással, mellyel egy zsidó képviselő, Emanuelis Zingeris élt.

A második világháborúban a nácik feldúlták és felgyújtották, a háború utáni szovjet rezsim pedig lebontotta a romokat, és óvodát épített a helyén.

Évek óta folynak a viták arról, hogy mi legyen a helyszínnel, és hogyan emlékezzenek meg az épületről.

Az elmúlt évtized régészeti ásatásai figyelemre méltó felfedezéseket tettek – a bima fontos részeit, 2 oszlop alapját, két mikvaot helyét, a külső hátsó fal és a zsinagóga padlójának egy részét. Vésett feliratokat és különböző tárgyi emlékeket is találtak.

A második világháború alatt a nácik a litván kollaboránsok aktív közreműködésével elpusztították a litván zsidók 95%-át.

„A nagyapám 8000 zsidó meggyilkolásában vett részt”

Silvia Foti mindig azt hitte litván nagyapjáról, hogy háborús hős volt, azonban mikor beleásta magát a múltba sötét titkokra lelt.