Antiszemita festményt takartak le Németországban

A világ egyik legjelentősebb kortárs kiállításán, a kasseli Documentán néhány nappal a megnyitó után a szervezők letakartak egy műalkotást, amely antiszemita részletével felháborodást váltott ki.

A Taring Padi indonéz művészkollektíva által készített alkotás letakarásáról a művészcsoport, a menedzsment és a művészeti vezetés közösen döntött, miután többen követelték a nagyméretű transzparens eltávolítását. A képen többek között

egy disznóarcú katona is látható, aki Dávid-csillaggal díszített sálat és egy sisakot visel, amelyen az izraeli titkosszolgálat, a Moszad neve szerepel.

Az izraeli nagykövetség felháborodását fejezte ki a kép miatt, a berlini Amerikai Zsidó Bizottság pedig Sabine Schormann, a Documenta igazgatójának azonnali elbocsátását követelte.

„Az egyes kiállítási tárgyakon látható elemek Göbbels és követői propagandájára emlékeztetnek a német történelem sötét időszakából. Ezeknek semmi közük a véleménynyilvánítás szabadságához, egyszerűen a régi típusú antiszemitizmus kifejeződései”

– hangsúlyozta a nagykövetség.

Korábban az Anne Frank Oktatási Központ igazgatója, Meron Mendel, Claudia Roth német kulturális miniszter és Josef Schuster, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke is elítélte a művet.

Mendel, aki antiszemita uszításnak nevezte a képet, szintén eltakarását vagy eltávolítását követelte, és az idei Documenta körüli problémák megvitatására szólított fel.

Adókon hizlalt német antiszemitizmus

A júniusban megnyíló documenta művészeti kiállítás tiltakozások ellenére az Izrael-ellenes  propaganda platformja lesz. Krisztina Koenen írása. 

A szervezőket már a kiállítás előkészületei alatt is antiszemitizmus vádjával illették, mivel olyan művészeket is meghívtak, akik támogatják Izrael kulturális bojkottját a palesztinokkal szembeni bánásmód miatt.

A kiállítás idei kurátora, az indonéz Ruangrupa művészeti kollektíva a kritikákat lesöpörve vitát indítványozott.

Frank-Walter Steinmeier német elnök a nagyszabású kiállítás szombati megnyitóján bírálta egyes művészek Izraellel kapcsolatos „meggondolatlan, komolytalan” hozzáállását. Mint hangsúlyozta:

„a művészet lehet sértő, válthat ki vitát. Ugyanakkor az már átlépi a határvonalat, ha az Izraellel szembeni kritika átcsap Izrael létének megkérdőjelezésébe”. Izrael nemzetként való elismerése minden németországi vita alapja és előfeltétele

– emlékeztetett.

A Documenta a velencei biennálé mellett a világ egyik legfontosabb kortárs művészeti kiállításának számít. A Kasselben ötévente megrendezett tárlat idén 15. alkalommal nyílt meg, és szeptember 25-ig látogatható.

A legújabb német átértelmezés: A soá-megemlékezés jobboldali rasszizmus

Legújabban a nácival rokon rasszizmus fogalmát sikerült a német kultúrelitnek nemcsak kibővíteni, hanem teljesen új megvilágításba is helyezni. Krisztina Koenen jelenti.