A Jobbik elnökválasztása miatt aggódnak a zsidók

Gyöngyösi Márton EP-képviselő nemzeti konzervatív irányról beszélt a Magyar Nemzet által ismertetett jobbikos elnökjelölti szándéknyilatkozatban.

Gyöngyösi Márton, a párt egyetlen EP-képviselője a dokumentumban közölte, szerinte az EP-választás a párt számára a „selejtező, ahol eldől, ki állhat egyáltalán rajthoz az önkormányzati választáson, ahol pedig a pártunk jövőjét kell újra megalapoznunk”.

„Ha az első megmérettetésen elbukunk, akkor a következőre csak nézőként jutunk el”

– jegyezte meg.

Gyöngyösi reális célként tűzte ki, hogy „a Jobbik megint az ellenzék vezető ereje legyen”, megítélése szerint ezt a címet az EP-választáson fogják kiosztani.

Gyöngyösi elismerte, hogy

„bár az ellenzéki együttműködés a választásokon óriási vereséget szenvedett, valószínűleg lesz még dolgunk a többi ellenzéki párttal, és ezt én magam is így tartom helyesnek”.

Antiszemiták is hatalomra kerülnek Magyarországon?

A Bild című német közéleti napilapban jelent meg Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatójának írása, a vasárnapi országgyűlési választásokról.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője szerint

„A Jobbik név maga olyan folytonosságot fejez ki a párt történetének nyíltan rasszista és antiszemita megnyilvánulásokban gazdag éveivel, ami hitelteleníti a párt utóbbi időben vitt mérsékelt irányvonalát. Ezt az álláspontot támasztja alá Gyöngyösi Márton jelöltsége is”

Hozzátette,

a Jobbikkal kapcsolatban évek óta nem változott az álláspontjuk.

Róna Tamás, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet (Zsima) elnöke szerint aggodalomra ad okot, hogy Gyöngyösi lehet egy parlamenti frakcióval rendelkező párt elnöke.

„Az emberek vallásgyakorlása, vallása az emberi jogok színtere is, senki másra nem tartozik, mint az örökkévalóra és a hívőre”

– mondta.

Emlékeztetett:

a magyarországi zsidóság 2012-ben fájdalommal és félelemmel nézte Gyöngyösi azon elképzelését, hogy listázzák a zsidó származású parlamenti képviselőket. Ha egy ilyen eszmerendszerrel magyarországi politikus domináns szereplőjévé válhat a politikai közéletnek, az maga a katasztrófa”

A Jobbik átalakulása: hernyóból pillangó?

A baloldal szemében a Jobbik hernyóból pillangóvá alakult – írja publicisztikájában Pelle János.