Számíthat-e Irán katonai segítségre Kínától az olcsó olajért cserébe?

Ebrahim Raiszi iráni elnök a héten bejelentette, hogy kormánya szorosabb katonai kapcsolatokat kíván kialakítani a Kínai Népköztársasággal. Az elnök ezt a kínai védelmi miniszter, Wei Fenghe teheráni látogatása során mondta.

Az iráni állami média arról számolt be, hogy Raiszi és Fenghe elismerik a katonai együttműködés stratégiai fontosságát a Nyugat, különösen az Egyesült Államok elleni hatékonyabb fellépés érdekében. Az elmúlt két évtizedben az iráni-kínai kapcsolatok folyamatosan nőttek a gazdasági és katonai cserekapcsolatok tekintetében.

Peking a közel-keleti régióban való hídfőállásért cserébe pénzeszközökkel támogatta az iráni rezsimet.

A kínai és iráni vezető tisztviselők közelmúltbeli találkozója az USA és a két ország közötti fokozott feszültség idején valósult meg. Kétségtelen, hogy a Kínai Népköztársaság és az Iszlám Köztársaság partnerségének legerősebb eleme az amerikai hegemóniával szembeni közös ellenállás.

A régóta fennálló kapcsolat megerősítése

Kína katonai hozzájárulása Irán haderejéhez az 1980-as évekre nyúlik vissza, amikor a rezsim nyolc évig viselt háborút Irakkal szemben (bár Kína a konfliktus mindkét oldalának szállított fegyvereket). Peking talán legjelentősebb hozzájárulása az iráni erők számára a rakéták szállítása mellett a rakétaelhárítási képességek biztosítása volt. Kína infrastrukturális ezenfelül terveket is készített a rezsim számára, segítve az ország katonai-ipari komplexumának kiépítését.

Az elmúlt években Kína tevékenysége Iránban exponenciálisan növekedett.

Irán kínai bankokon keresztül is finanszírozza a terrorizmust

Az iráni al Kudsz Brigádok olyan szervezeteknek biztosít fegyvereket és kiképzést, mint a libanoni Hezbollah, a Hamász és iraki síita milíciák.

2019-ben Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszter egy sor találkozón vett részt pekingi kollégájával. Kína vállalta, hogy 280 milliárd dollárt fektet be az iráni gáz- és olajágazatba, tovább erősítve a két ország gazdasági kapcsolatait. 2021-ben Kína és Irán aláírta a „stratégiai megállapodást”, egy 25 évre szóló megállapodást, amely hatással lesz az országok gazdasági, katonai és biztonsági együttműködésére.

Teherán erősen nyomott áron ad el olajat Kínának, cserébe a Peking „befektetéséért” az országban.

A valóságban Peking az Egy övezet, egy út kezdeményezését exportálja Iránba, amely az „adósságcsapda-diplomácia” felhasználásával működik. Ennek során Kína túlzott mértékű kölcsönöket nyújt a gazdasági segítségre szoruló országoknak, majd a szerződés értelmében Kína a „kölcsönök” visszafizetésére képtelen országok kritikus bázisai vagy stratégiai kikötői felett megszerzi az ellenőrzést.

A legutóbbi iráni-kínai találkozón Raiszi elnököt idézték, aki úgy nyilatkozott, hogy „az unilateralizmussal való szembeszállás, valamint a stabilitás és a rend megteremtése független és hasonlóan gondolkodó hatalmak együttműködésével lehetséges”.

Ez a retorika tükrözi az elnök korábbi megjegyzéseit Kínával és az amerikai hegemónia elleni együttműködéssel kapcsolatban.

Egy áprilisi látogatás alkalmával az iráni fegyveres erők vezérkarának parancsnoka bejelentette, hogy a Kínai Népköztársaság és az Iráni Forradalmi Gárda a közeljövőben több katonai gyakorlatot és csereprogramot fog tartani. Kína és Irán tavaly januárban Oroszországgal közös gyakorlaton vett részt az Ománi-öböl és az Indiai-óceán északi része felett.

Komoly fenyegetést jelent Izraelre az egyre szorosabb kínai-iráni kapcsolat

„Miközben a közvélemény csak a bécsi tárgyalások kimenetelét követi figyelemmel, fontos helyezkedések történnek.”