Ex-brit miniszterelnök arról panaszkodik, hogy Putyin alacsony székre ültette

Gordon Brown azt is állította, hogy Vlagyimir Putyin megfenyegette őt egy hivatalos moszkvai látogatása során – írja a Daily Mail. 

Brown azt követően, hogy 150 ország nem szabott ki szankciókat Oroszországgal szemben az ukrajnai invázió miatt, a „globális széthúzást” is kifogásolta.

„Nem voltak illúzióim azzal kapcsolatban, hogy milyen Putyin” – mondta a volt miniszterelnök a The Telegraph magazinnak adott interjújában a hétvégén.

Brown felidézte egy 2006-os látogatását a Kremlben, amikor még az államkincstár kancellárja volt, és így folytatta: „Nagyon alacsonyan ültem, így felnéztem rá. Ő egy viszonylag alacsony ember, és ilyen magas sarkú cipőt visel. Mindenesetre aznap elővette ezeket a kartonokat, és elkezdte felolvasni a rólam szóló összes információt, mintha be akarta volna bizonyítani, hogy többet tud rólam, mint én magamról. Tehát amikor az emberek azt mondják, hogy Putyin megváltozott, és csak most fenyegetőzik, akkor elmondhatom, hogy már akkor is fenyegetett engem.

Brown úgy véli, hogy Putyin csak a „megalkuvást nem tűrő és hajthatatlan erőfitogtatásra” reagál, és hozzátette: Putyin csak az erőt érti. A gyengeséget kihasználja; a végsőkig opportunista.

Figyelmeztetett arra is, hogy a Nyugat tétlensége a Krím 2014-es orosz inváziójával kapcsolatban, amelyre még David Cameron miniszterelnöksége idején került sor, „lehetővé tette Putyin számára, hogy azt higgye, megúszhatja a további inváziót”.

A BBC Sunday Morning című műsorában Sophie Raworth-nak adott interjújában Brown azt a 150 országot bírálta, amely nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen az ukrajnai inváziót követően, és felvetette, hogy ennek egyik oka az, hogy a Nyugat nem tudta kezelni a globális szegénységet.

„Készüljünk fel, hogy legyőzzük Oroszországot a harmadik világháborúban”

A brit hadsereg új főparancsnoka szerint fel kell készülni arra az eshetőségre, hogy hamarosan újra háború lesz Európában.