A Palesztin Hatóság követeli, hogy Izrael adja át a „gyilkos fegyvert”

A palesztinok azt követelik, hogy Izrael adja át a fegyvert, ami szerintük Sireen Abu Akleh, az Al Jazeera újságírójának meggyilkolásához köthető. Mindezt az után, hogy az IDF meg se vizsgálhatta a gyilkos golyót.

A palesztin-amerikai Abu Akleh-t május 11-én fejbe lőtték, amikor tűzharc tört ki az izraeli biztonsági erők és palesztin fegyveresek között a szamáriai Dzseninben.

A palesztin nyomozás múlt hónapban megállapította, hogy az izraeli csapatok által kilőtt golyó ölte meg a nőt és azzal vádolták a katonákat, hogy szándékosan lőtték le a riportert. Izrael azonnal visszautasította a megállapításokat – írja az Ujkelet.live

„Követeljük, hogy adják át azt a puskát, amellyel Sireen Abu Akleh-t meggyilkolták” – mondta Stajje.

Izraeli katonai tisztviselők szerint az Izraeli Védelmi Erők azonosította azt a puskát, amelyből az Abu Akleh halálát okozó lövést adhatták le. Azt mondták azonban, hogy a hadseregnek továbbra is szüksége van a Palesztin Hatóság birtokában lévő golyóra megerősítés céljából.

A ballisztikai elemzés potenciálisan egy adott lőfegyverhez illesztheti a golyót, de csak akkor, ha a nyomozók mindkettőhöz hozzáférnek.

A Palesztin Hatóság azonban elutasítja az izraeli, amerikai és nemzetközi segítséget, és ragaszkodik saját vizsgálatának lefolytatásához.

„Elutasítottuk a közös nyomozást, mert aki történelmet gyártott egy népnek, földet és hazát lop, az narratívát is tud gyártani. Nem bízunk bennük”

– mondta Stajje vasárnap.

A katari székhelyű Al Jazeera csütörtökön közzétette a golyót, amely állítása szerint megölte riporterét.

Az izraeli hadsereg szerint a riporter halálát okozó lövés forrását nem lehet egyértelműen meghatározni a golyó igazságügyi orvosszakértői vizsgálata nélkül, amelyet a Palesztin Hatóság nem hajlandó átadni Izraelnek annak ellenére, hogy közös vizsgálatot kért.

Az Al-Jazeera előállt a golyóval, ami szerintük megölte a riporterüket

A csatorna szerint az 5,5 mm-es lövedéket zölddel jelölték, ami azt jelzi, hogy az IDF által kiadott lőszer volt.