Úgy tűnik, Macronék győztek, de elveszítik a többséget a Nemzetgyűlésben

Kevesebb mint két hónappal az újraválasztása után Emmanuel Macron arra tart, hogy a rivális pártok erős szereplése után elveszíti a francia nemzetgyűlés irányítását – olvasható a BBC-n.

A centrista Ensemble koalíció az előrejelzések szerint a parlamenti választásokat meg fogja nyerni, de több tucatnyi képviselői helyet veszít, ezért nehezen fogja tudni keresztülvinni reformjait.

A baloldali-zöld szövetség az előrejelzések szerint a második helyre futhat be, de Marine Le Pen radikális jobboldali pártja is jól szerepelt.

Macron több mint 300 mandátuma volt a leköszönő parlamentben, és meggyőző fölénnyel győzte le Le Pen-t az áprilisi elnökválasztáson. Ahhoz, hogy megőrizze egyértelmű többségét, 289 mandátumra lenne szüksége,

de a vasárnapi előrejelzések szerint 210-250 mandátumot szerezhetnek Macronék, ami rosszabb, mint amire a közvélemény-kutatók számítottak.

A szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon baloldali-zöld szövetsége, a Nupes 150-180 mandátumra számíthat, míg a radikális jobboldali Nemzeti Összefogás 80-100 mandátumra – írja a TF1 TV.

Ezek az utak állnak most Macron előtt

A francia nemzetgyűlési választás első fordulója kicsit sem igazított el bennünket a tekintetben, hogy mi lesz a végeredmény, milyen lesz a kormánytöbbség.