Egy felújítás során 60 zsidó sírkövet találtak a Gestapo főhadiszállása mellett

A sírköveket a területen végzett felújítási munkálatok során találták; történészek és katolikus papok arra kérik a telektulajdonosokat, hogy állítsák le az építkezést – írja a JNS.

Több tucat zsidó sírkövet fedeztek fel a héten a lengyelországi Radzyń Podlaski (más néven Radin) városában, Lublintól mintegy 35 mérföldre, egy olyan épület közelében, amelyet a második világháború és a holokauszt éveiben a Gestapo főhadiszállásaként használtak.

A sírköveket a területen végzett felújítások során találták meg. Történészek és katolikus papok vették ellenőrzésük alá a helyszínt, és arra kérik a földtulajdonosokat, hogy állítsák le az építkezést.

„A sírköveket biztonságos helyre vittük”

– mondta Zbigniew Smolko a Haaretznek.

Az újságíró, történész és a helyi tanács alelnöke elmondta, hogy a nácik „sírköveket vittek el a zsidó temetőkből, és egy udvar kikövezésére használták őket”.

Meir Bulka, aki a lengyel-zsidó örökség megőrzéséért dolgozó J-nerations szervezetet vezeti, elmondta:

„Ez egy szenzációs felfedezés. Körülbelül 60 sírkövet találtak itt – a legtöbbjük ép -, és a rajtuk lévő feliratok olvashatók”.

A város egykor a Radzyń hászid dinasztia központja volt; számos leszármazottja ma az Egyesült Államokban és az izraeli Bnei Brakban él.

Felszedik a zsidó sírkövekből faragott utcaköveket Prágában

A cseh főváros szívében futó Na Príkopé utcát egy felszámolt zsidótemetőből kitermelt gránitlapokból kövezték ki sétálóutcának az 1980-as években.