Nyakunkon az újabb gazdasági világválság?

Marshall Auerback piaci kommentátor szerint a hetvenes évek stagflációs időszakának visszatérésére kell felkészülni.

Miután az infláció a múlt héten 8,6%-ra emelkedett, az amerikai jegybanknak nem volt más választása, mint agresszívan fellépni, amit a héten meg is tett, és háromnegyed százalékponttal megemelte az alapkamatot, ami közel harminc év óta a legnagyobb egyszeri emelés.

A kamatemelés mellett a Fed elnöke, Jerome Powell jelezte, hogy a Fed következő, júliusi ülésén újabb háromnegyed százalékpontos emelés lehetséges, amivel hallgatólagosan elismeri, hogy az amerikai jegybank messze elmaradt az infláció megfékezésében.

Auerback szerint szinte biztosan durva recesszió fenyeget.

A legrosszabb az egészben, hogy a magasabb kamatlábak „gyógymódja” valószínűleg nem fogja megoldani a mai gazdasági problémákat, sőt, akár ronthat is a helyzeten. Az ukrán háborúnak (és a konfliktusra válaszul bevezetett szankcióknak) köszönhetően az amerikaiak nap mint nap szenvednek, akár a helyi élelmiszerboltban, akár a benzinkútnál, ahol a benzin ára minden idők legmagasabb, gallononként több mint öt dolláros országos árát érte el.

A megélhetési költségek gyors növekedése aláásta a fogyasztói bizalmat és a keresletet. Ezt látható a legfrissebb májusi amerikai kiskereskedelmi forgalmi adatokban: a kiskereskedelmi forgalom havi növekedése 0,5 százalékponttal elmaradt a várakozásoktól. Az előző két hónapot összességében 0,4 százalékponttal lefelé módosították.

Az USA teljesen helyre kívánja állítani a kapcsolatokat Szaúd-Arábiával

Beszakadhat az olaj ára, ha sikerül.

A fogyasztói hangulat is gyorsan romlik: a hónap elején meredeken, rekordalacsony szintre esett. Ez az érték az 1980-as legrosszabb időszak alatt elért szint alatt van, amikor az infláció kétszámjegyű volt, a gazdaság pedig több mint 10%-os éves ütemben omlott össze. Alacsonyabb, mint a 2007-2009-es recesszió mélypontján – három generáció óta a legrosszabb recesszióban – elért szintnél is.

Auerback úgy véli, még ha Kína véget is vetne a zárlatoknak, és gyorsan visszatérne a termelése, hogy betöltse az ellátási láncok hézagait, az sem sokat enyhítene a mostani infláción.

A további kamatemelések kilátásainál is baljósabbak a kormányzati kiadások közelgő csökkentése. Az amerikai szövetségi kormány költségvetési hiánya az előrejelzések szerint a 2021-es 2,8 billió dollárról idén 1 billió dollár körüli összegre csökken, mivel a covid segélyprogramok többsége lejár.

A felszínen ez jól hangzik, de a valóságban ez jelentős gazdasági zsugorodást jelent: a kibővített családi adó-kedvezmény (110 milliárd dollár) decemberben lejárt, a diákhitelek törlesztése valószínűleg amerikaiak tízmilliói számára indul újra, sok moratórium épp most járt le, a bérleti díjak továbbra is gyorsan emelkednek, és a lakhatás egyre inkább megfizethetetlen, miközben sok amerikai család fuldoklik az adósságban.

Auerback véleménye szerint mindez azt jelenti, hogy

egy 1970-es évekbeli stagflációs ciklus áll előttünk – a költségvetési és monetáris politika évtizedes hibáinak öröksége, amelyet most egy intervencionista külpolitika is súlyosbít.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Nem lehet mindenért Oroszországra mutogatni

A nyugati vezetők úgy tesznek, mintha a rossz gazdasági helyzet nem a saját döntéseik, hanem a háború következménye lenne – olvasható az UnHerd véleménycikkében.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.