WSJ: Izrael koordinálja az Egyesült Államokkal a szíriai légicsapásokat

Izrael a színfalak mögött évek óta egyezteti a Szíriában végrehajtott légicsapásait az Egyesült Államokkal, nyilatkozták jelenlegi és volt amerikai tisztviselők a Wall Street Journalnak.

A koordináció állítólag 2017-ben kezdődött, amikor az izraeli légierő az al-Tanf amerikai katonai bázis közelében végzett repüléseket, hogy elkerülje a szíriai légvédelmi rendszereket; az izraeli légierő most a tervezett repüléseket az Egyesült Államok Központi Parancsnokságával egyezteti, amely értékelést végez – írja az Ujkelet.live

A csütörtöki jelentés szerint a cél biztosítani, hogy Izrael támadásai, amelyek az iráni fegyverszállítási erőfeszítésekre és az iráni meghatalmazottakra irányulnak,

ne zavarják az Egyesült Államok hadjáratát az Iszlám Állam ellen az országban.

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága és a Pentagon előzetesen jóváhagyott több izraeli csapást, főként Szíria keleti részén, a szír-jordán határ közelében lévő al-Tanf katonai bázis közelében – írja a WSJ.

A tisztviselők hozzátették, hogy Izrael önállóan választja ki célpontjait, és nem kap jóváhagyást az Egyesült Államoktól minden szíriai légicsapásra.

A háttérben zajló koordináció ellenére Washington nyilvános megjegyzései Izrael légi hadjáratáról a régióban nagyon ritkák.

„Az amerikaiak hallgatólagosan támogatják az izraeliek azon törekvését, hogy visszafogják Irán erőfeszítéseit, hogy fegyvereket terjesszen, és növelje befolyását a régióban” – mondta a WSJ-nek Dennis Ross, az Egyesült Államok egykori közel-keleti békemegbízottja.

Noha az Egyesült Államok számos csapást mért az Iránhoz köthető milíciákra, kerüli a mindenre kiterjedő kampányt, hogy kordában tartsa a Teheránnal való feszültséget, annak reményében, hogy újraélesztheti az iráni nukleáris programról szóló megállapodást.

Izrael hivatalosan soha nem erősíti meg a szíriai csapásokat.

Fotó: Damaszkusz a levegőből/Wikimedia commons

Állítólagos izraeli csapás tette működésképtelenné a damaszkuszi repülőteret

Irán korábban a repülőtér segítségével szállított fegyvereket a síita milíciáknak és a Hezbollahnak.