Mire képes Oroszország hiperszonikus Kindzsal rakétája?

A nemzetközi média nagy figyelmet szentelt annak mikor bejelentették, hogy Oroszország először használta a hiperszonikus Kh-47M2 „Kindzsal” („Tőr”) ballisztikus rakétát, hogy célba vegyen egy ukrán fegyver- és lőszerraktárt a délnyugat-ukrajnai Deljatin város környékén – írja a 1945. 

A Kinzhal egyike annak a hat új „megállíthatatlan” fegyvernek, amelyeket Vlagyimir Putyin az elmúlt években bejelentett. Hivatalosan 2018-ban mutatták be, és lényegében a földről indítható 9K720 Iskander-M rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta átalakított változata.

Akár nukleáris, akár hagyományos terhet is hordozhat, hatótávolsága pedig nagyjából 1500-2000 kilométer.

A fent említett Iszkander légi indítású változataként nagyobb hatótávolsággal, bevethetőséggel és rugalmassággal rendelkezik, mint a földi Iszkander. A CSIS Missile Threat programjának szakértői szerint a Kindzsal valószínűleg azért lett kifejlesztve, hogy könnyebben célba vehesse az európai infrastruktúrát, és hogy esetleg ellensúlyozza az olyan amerikai rakétavédelmi rendszereket, mint a THAAD.

A Kinzhal jelenleg MiG-31-esekre alkalmas. Sebessége mellett kiszámíthatatlan röppályával és nagyfokú manőverezőképességgel rendelkezik, ami potenciálisan megnehezíti az elfogását.

A hiperszonikus sebesség nem csak ennél a rakétánál jellemző.

Bár komoly képességekkel rendelkezik a rakéta a cikk szerint, de leszögezi, hogy ennek ellenére ez nem része a rettegett hiperszonikus fegyvereknek, amelyek egyelőre nem kerültek még bevetésre. A cikk mejegyzi, hogy Kindzsal nem illik a mai „hiperszonikus fegyverkezési verseny” két fontos kategóriájának egyikébe sem. Ezek a fegyverek általában két kategória egyikébe illeszkednek: a HGV-be vagy hiperszonikus cirkálórakétákba.

A hiperszonikus cirkálórakéták olyan meghajtási rendszert használnak, amelyhez a rakéta hajtóművén szuperszonikus sebességgel átáramló levegőre van szükség. Ezért ezeket a rakétákat vagy gyorsan mozgó repülőgépekről kell indítani, vagy más meghajtási módot kell alkalmazni a repülési útvonaluk első szakaszában.

Eddig egyetlen ország sem vetett be ilyen fegyvert.

Bár a Kindzsalnak vannak bizonyos előnyei a földi indítású Iskander rokonával szemben, és bár tudományosan pontos hiperszonikus rakétának nevezni, használata a cikk szerint inkább marketing taktika Oroszország számára. Erre az országnak szüksége is van, mivel védelmi ipara állandó nyomás alatt áll, hogy az Egyesült Államok méltó versenytársának tekintsék. Továbbá, mivel a nemzetközi szankciók miatt a külföldről érkező források elapadnak, a fegyverekből és a védelmi vonatkozású cikkekből származó exportbevételek továbbra is kulcsfontosságú bevételi forrást jelentenek Oroszország számára, és az olyan elakadt projektek fejlesztéséhez, mint a T-14 Armata harckocsi és a Szu-57 lopakodó vadászgép.

Az orosz ötödik generációs vadászgép, ami sehogy se akar elkészülni

Az oroszok úgy vélik, hogy ez lesz a legolcsóbb ötödik generációs vadászgép, amelyet darabonként 25-30 millió dollárért lehet megvásárolni.