Kisfilm készült a Chábád odesszai mentőakciójáról

A menekültek jelentős része kiskorú volt, így a rabbik hogy megnyugtassák őket azt mondták nekik, hogy téli táborba mennek. 

A kisfilm betekintést nyújt a Chábád ukrajnai mentőakcióiba – írja a Collive.

Az ukrajnai háború első napjaiban forgatott új rövidfilm a Chábád Odesszai tagjainak, köztük fiataloknak és a Mishpacha árvaház lakóinak meneküléstörténetét meséli el Berlinbe.

Amikor az odesszai Mishpacha árvaház utolsó gyermekei felkapaszkodtak a buszokra, Avraham Wolff rabbi félrevonta fiát, Menachem Wolff rabbit. „Most te vagy a főnök” – mondta. „Vidd el a gyerekeket biztonságban Berlinbe, gondoskodj arról, hogy ott gondoskodjanak róluk, és biztonságban vidd vissza őket Odesszába.”

Az út 53 órán át tartott. A menekült fiatalok elmesélik a filmben, hogy egészen a háború kitöréséig békében és nyugalomban éltek, és a háború váratlanul érte a közösséget.

Amikor a berlini Chábád meghallotta, hogy a gyerekek Berlinbe tartanak, a közösség azonnal akcióba lendült.

A filmet Avi Winner, Chesky Vogel és Mendel Banon, a Merkos 302 ukrajnai zsidó segélyszervezet munkatársai készítették.

„Ordinary People, Extraordinary Times” | How 250 Ukrainian Children Escaped The Russia-Ukraine War

Filmed during the Russia-Ukraine War’s opening days, this documentary tells the story of how the woman and children of Chabad Odesa miraculously escaped the …

„Egy nap alatt omlik össze emberek teljes élete”

„Nagyon szükségünk lenne egy fordulatra, nem csak a zsidó közösség, hanem azt gondolom, hogy Ukrajna és egész Európa tekintetében” – mondta Köves Slomó az ATV Start című műsorában.