„Egy nap alatt omlik össze emberek teljes élete”

Az ATV Start vendége volt Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

Több százan, többségében ukrajnai menekültek, vettek részt a Zsilip kulturális központban tartott purimi ünnepségen. A vallási program előtt a Jászai Mari téren „Kerepeld a békét” címmel tartott rendezvényt az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség. Ennek kapcsán beszélt Köves Slomó vezető rabbi az ATV Startban.

„Purimkor azt ünnepeljük, hogy 2500 évvel ezelőtt, Perzsiában egy gonosz miniszter hogyan akarta egy nap alatt elpusztítani az egész zsidó népet, és

Eszter királynő csodálatos tevékenysége révén, az Örökkévaló áldásával, hogyan menekült meg a zsidó nép, és az egyik pillanatról a másikra hogyan fordult meg a sorsunk”

– mondta Köves rabbi.

„Ilyen értelemben sajnos ennek most megint aktualitása van, nagyon szükségünk lenne egy ilyen fordulatra, nem csak a zsidó közösség, hanem azt gondolom, hogy Ukrajna és egész Európa tekintetében”

– folytatta a vezető rabbi.

Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség támogatásáról biztosítja az ukrajnai zsidóságot

Sajtóközleményt adott ki az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban

„Ukrajnában körülbelül 300 ezer zsidó él, és Chábád ortodox zsidó irányzat, amelyhez én is tartozom, az amelyik újjáépítette a zsidó közösséget Ukrajnában. Közel 300 zsidó intézményről, 400 rabbiról beszélünk.

Az elmúlt két hétben több ezer ukrajnai zsidó menekült érkezett, ezek többsége pár napig van Magyarországon és utána vagy Izraelbe, vagy pedig Nyugat-Európába mennek tovább”

– magyarázta Köves Slomó.

„Számos olyan történet van, amikor az ember azt látja, hogy az emberek életének a teljes mindene összeomlik egy nap alatt. Mindannyian tudjuk, hogy Magyarországra is már 400 ezer menekült érkezett,

a nagy számok mellett mégis az egyes személyes emberi történetek azok, amelyek a legfelrázóbbak és megrendítőbbek”

– mondta az EMIH vezető rabbija.

Az ATV Start teljes beszélgetése Köves Slomó rabbival itt tekinthető meg.

Két tonna adományt vitt Ungvárra az EMIH

Számos embert juttattak így élelemhez az ostrom alá került ország egyik kisvárosában.