Joe Biden az emelkedő energia árak ellenére se adja fel a zöld terveit

A benzinárak emelkedése nem lesz elég ahhoz, hogy Joe Biden elnököt eltántorítsa a klíma intézkedések végig vitelétől – írja a Newsweek.

Arra a kérdésre, hogy Biden a tiszta energiára vonatkozó javaslatát vagy a gázárak csökkentését helyezi-e előtérbe, Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára ragaszkodott ahhoz, hogy a kormány „mindkettőt egyszerre is megteheti”.

„Amivel most próbálunk foglalkozni, az az, hogy hogyan csökkenthetjük az amerikai családok költségeit” – mondta a csütörtöki tájékoztató során. „Az egyik dolog, amit jelenleg az olajfinomítóknál látunk, hogy kihasználják ezt a pillanatot – hogy Ukrajnában háború van -, hogy profitot termeljenek”.

Jean-Pierre, aki szerint Biden „folytatni fogja a tiszta energiára vonatkozó [kormányzat] javaslatának előmozdítását, és megvédte az elnök inflációval kapcsolatos intézkedéseit, azzal érvelve, hogy a fogyasztói árak sokkal magasabbak lennének Biden gazdasági terve nélkül.

A Biden-kormányzat azt mondja, hogy amikor a klímaváltozási politikájáról és a gázárak csökkentésére irányuló erőfeszítéseiről van szó, akkor „mindkettőt egyszerre tudja csinálni”.

Ezen a héten Biden levelet küldött hét nagy amerikai olajfinomítónak, amelyben segítséget kért a termelés növeléséhez, hogy csökkentse a benzinárakat – amelyek országos átlagban csütörtökön gallononként 5 dollár felett voltak -, és ezzel igyekezett elkerülni, hogy feladja a klímaváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatos kötelezettségvállalását.

Szerdán az elnök kijelentette, hogy „kész minden ésszerű és megfelelő szövetségi kormányzati eszközt és vészhelyzeti hatóságot felhasználni a finomítói kapacitás és a termelés rövid távú növelésére”.

Biden figyelmeztetése azután hangzott el, hogy az amerikai olaj- és gázkitermelők bírálták kormányát, amiért leállította a csővezeték-projekteket, hangsúlyozta az üvegházhatású gázok kibocsátásának nettó nullára csökkentésére tett ígéretét, és megtagadta új fúrási bérletek kiadását állami földeken.

Biden levelére reagálva az American Petroleum Institute vezérigazgatója, Mike Sommer sürgette az elnököt, hogy gondolja át a külföldi olajkitermelés felé fordulás „elhibázott” tervét, és engedje meg az amerikai vállalatoknak, hogy többet fúrjanak otthon.

„A jövő hónapban esedékes közel-keleti utazása előtt arra kérjük az elnököt, hogy a külföldi forrásokra való egyre nagyobb függőség növelése helyett az amerikai energiaforrások felszabadítását helyezze előtérbe – amelyeket a világ irigyel -„

– írta Sommers szerdán Bidennek.

Az Egyesült Államok 2019 óta elvesztette finomítói kapacitásának közel 6 százalékát, és az elmúlt három évben legalább kilenc kőolaj-feldolgozó üzem állt le az Egyesült Államokban, új amerikai finomítót pedig évtizedek óta nem építettek.

A csökkenés viszont új lehetőségeket teremtett a Közel-Kelet számára, ahol az olajipari vállalatok az elmúlt három évben közel 13 százalékkal növelték finomítói kapacitásukat, és ahová Biden várhatóan a jövő hónapban látogat el, hogy a szaúdi tisztségviselőkkel tárgyaljon az olajról.

Az USA teljesen helyre kívánja állítani a kapcsolatokat Szaúd-Arábiával

Beszakadhat az olaj ára, ha sikerül.