Őrizetbe vették az Iszlám Állam egyik vezetőjét Szíriában

Az Egyesült Államok vezette koalíciós erők csütörtökön őrizetbe vették az Iszlám Állam egyik magas rangú vezetőjét egy június 16-i szíriai hadművelet során – áll a koalíció közleményében, melyről a The Jerusalem Post számol be.

Az Egyesült Államok vezette koalíció korábban helikopteres műveletet hajtott végre Szíria északi részén, egy törökök által támogatott lázadók által felügyelt területén – közölte a lázadócsoport szóvivője a Reuters-szel, ami szerinte az első ilyen jellegű rajtaütés volt a térségben.

„Egyelőre tisztázatlanok a körülmények” – mondta a Reutersnek a Törökország által támogatott Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) szóvivője, Youssef Hamoud őrnagy, aki elmondta, hogy

az azóta véget ért művelet Al-Humaira falu közelében zajlott, alig néhány kilométerre a török határtól, és hogy amerikai gyártmányú Chinook és Black Hawk helikopterek vettek részt benne.

„Ez az első amerikai helikopteres művelet, amely a Szíriai Nemzeti Hadsereg ellenőrzése alatt álló területeken történt” – mondta.

Az Szíriai Nemzeti Hadsereg olyan csoportokat foglal magában, amelyek a szíriai kormányerők ellen harcoltak az ország 11 éve tartó polgárháborúja során, és más fegyveres csoportok, például az ISIS és az al-Kaida által támogatott dzsihadisták riválisa.

Egy, a térségben működő lázadókkal kapcsolatban álló forrás szerint a művelet során összecsapások törtek ki.

Az Egyesült Államok vezette erők korábban már hajtottak végre dróncsapásokat Észak-Szíriának az Egyesült Államok által támogatott kurd erők által ellenőrzött területein, valamint nyugatra, Idlíbben, ahol korábban az al-Kaidához kötődő dzsihadista lázadók vannak hatalmon.

Észak-Korea lett az ENSZ leszerelési fórumának az elnöke

A genfi Leszerelési Konferencia az 1996-os átfogó Atomcsend-szerződés óta nem jutott semmilyen megállapodásra.