Észak-Korea lett az ENSZ leszerelési fórumának az elnöke

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai ellenére atomfegyverek kifejlesztése miatt szankciókkal sújtott Észak-Korea átvette egy olyan ENSZ-szervezet vezetését, amelynek célja leszerelési megállapodások megkötése.

A genfi Leszerelési Konferencia elnökségét azért nyerte el, mert a 65 tag között ábécésorrendben rotálódik.

„A KNDK továbbra is elkötelezett a globális békéhez és leszereléshez való hozzájárulás mellett, és fontosnak tartja a konferencia munkáját”

– mondta Han Tae Song nagykövet a genfi találkozón, mondván, hogy „megtiszteltetés és kiváltság” a szerep betöltése.

A genfi fórum résztvevői viszonylag rezignáltan reagáltak, legalábbis ahhoz képest, amilyen felhördülés övezte Szíria elnökségét 2018-ban ugyanennek a testületnek az élén. Azon az ülésen Kanada tiltakozásul felolvasta a szíriai vegyi támadás túlélőinek beszámolóit.

Észak-Korea idén több ballisztikus rakétát tesztelt – amelyeket számára szintén tiltanak az ENSZ BT határozatai -, és úgy tűnik, 2017 óta először újabb nukleáris kísérletre készül.

Az atomfegyverekkel rendelkező állam a múlt héten több rakétát lőtt ki, köztük a legnagyobbnak tartott interkontinentális ballisztikus rakétát.

A nyugati küldöttek csütörtökön egymással versengve ítélték el Phenjan lépéseit, Ausztrália egyenesen „destabilizálónak” nevezte azokat.

Hillel Neuer, a globális testület teljesítményét figyelemmel kísérő UN Watch civil szervezet ügyvezető igazgatója szerint

Észak-Korea elnöksége „súlyosan aláássa az ENSZ imázsát és hitelességét”.

A Phenjan elnöksége alatti üléssorozat sikerével kapcsolatban egyébként senki nem táplál túlzott reményeket.

A Leszerelési Konferencia – a világ egyetlen többoldalú leszerelési fóruma – az 1996-os átfogó Atomcsend-szerződés óta nem jutott semmilyen megállapodásra.

Kína és Oroszország bevédte Észak-Koreát a Biztonsági Tanácsban

A francia követ szerint biankó csekket kapott az észak-koreai rezsim a további fegyverkezéshez.