Abortuszellenes terhességi központra dobtak Molotov-koktélt Amerikában

Radikális amerikai abortuszpárti aktivisták újabb abortuszellenes terhességi központra dobtak Molotov-koktélt az Oregon állambeli Gresham városában, alig egy héttel azután, hogy hasonló eset történt a New York állambeli Buffalóban – jelentette a LifeNews amerikai hírportál.

A független, abortuszellenes, életpárti hírügynökség tudósítása szerint hasonló, radikális aktivisták korábban már Wisconsin és Oregon államban is Molotov-koktélokat dobtak ottani abortuszellenes csoportok irodáira, valamint egy abortuszellenes terhességi központra a New York állambeli Buffalőban.

Ugyanezek a személyek korábban már több, mint egy tucat templomot és más abortuszellenes terhességi központot is megrongáltak – írta a LifeNews.

Szombat reggel ezúttal az Oregon állambeli Gresham Pregnancy Resource Centert gyújtották fel – fogalmazott a terhességi központ vezérigazgatójának közleménye. A helyi rendőrség és tűzoltóság nyomozásának első információi alapján a tűzbombát a központ egyik ablakán dobták be az épületbe. Személyi sérülés nem történt.

A robbanószerekkel elkövetett bűnügyekben nyomozó amerikai hatóság (ATF) helyi irodája vizsgálja a mostani gyújtogatási ügyet. Az elkövetők által az épület falán hagyott felirat alapján a Jane’s Revenge nevű abortuszpárti aktivista csoport tagjait gyanúsítják a gyújtogatással.

Ez a radikális csoport vállalta a felelősséget a Wisconsin állam fővárosában, Madisonban álló abortuszellenes, életpárti szervezet épületének májusi felgyújtásáért is.

A szervezet akkor még olyan, erőszakosabb támadásokkal fenyegetőzött, amelyek Wisconsin állam határain túlra is kiterjedhetnek, amennyiben nem teljesítik a törvényes abortusz lehetőségének megtartására vonatkozó követeléseiket.

Kohncast: Biztonsági kérdések a Közel-Keleten, abortuszpara Amerikában

A Kohncast harmadik adásában Megyeri A. Jonatán főszerkesztőhöz csatlakozott Hajdú Tímea és Seres Attila mellett Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai szakértő is.

„Wisconsin még csak az első szikra, de ott vagyunk mindenhol az Egyesült Államok területén, és nem adunk ki további figyelmeztetéseket” – írta akkor a Jane’s Revenge nevű radikális szervezet.

Mindeközben az amerikai közszolgálati rádió, az NPR szerdán arról tudósított, hogy az Egyesült Államokban egyre többen kérik művi terhesség-megszakítás végrehajtását az orvosoktól. Már 2020-ban megfordult az elmúlt 30 évben tapasztalt trend, amikor még csökkent az abortuszok száma, de az elmúlt években stabilan emelkedni kezdett az esetek száma – áll a Guttmacher Intézet szerdán közzétett jelentésében.

Az 1968-ban alapított, New York-i székhelyű, egészségügyi és közpolitikai kutatásokat végző intézet számításai szerint 2020-ban 930 160 ilyen beavatkozást végeztek az országban, s ez 8 százalékos emelkedést jelent a 2017-es adatokhoz képest.

A jelentés szerint a növekedés oka lehet, hogy egyes tagállamokban megnőtt a terhesség-megszakítást társadalombiztosítási finanszírozással végrehajtó egészségügyi létesítmények száma, illetve egyre több lett az alacsony jövedelmű amerikai családok abortuszának finanszírozását támogató civil- vagy magánalapítvány.

Az intézet szerint másik ok lehet az, hogy 2019-ben az amerikai szövetségi kormány csökkentette az állami finanszírozású családtervezési program (Title X) támogatását, emiatt kevesebb amerikai jutott olcsó, vagy ingyenes fogamzásgátló szerhez.

A jelentés szerint az abortuszok száma leginkább a nyugati parton és a közép-nyugati térségben emelkedett. A szigorúbb szabályozású Missouri államból például a páciensek gyakran a szomszédos Illinois állam egészségügyi létesítményeinek szolgáltatásait vették igénybe, ebben a tagállamban 2017 és 2020 között 25 százalékkal nőtt az abortuszok száma.

További magyarázat lehet – a kutatóintézet szerint – az, hogy az alkotmánybíróság szerepét is betöltő amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság júniusban várhatóan megsemmisíti a Roe kontra Wade néven ismert, 1973-as legfelsőbb bírósági döntést, amely legalizálta a terhességmegszakítást az Egyesült Államokban.

Abortusz-párti aktivisták tüntettek a konzervatív bírók otthonai előtt

Biden kijelentette, hogy nem támogatja, hogy a bírók otthonai előtt tüntessenek az aktivisták.