Abortusz-párti aktivisták tüntettek a konzervatív bírók otthonai előtt

Dühös abortusz-aktivisták a külvárosok lakónegyedeiben vonultak John Roberts és Brett Kavanaugh legfelsőbb bírósági bírák otthonaihoz. 

Kavanaugh bíró marylandi Chevy Chase-i otthona előtt 50 és 100 közötti tüntető gyűlt össze – közölte a rendőrség szombat este a The Daily Wire-el.

A rendőrség közölte, hogy a hét folyamán további tüntetésekre számítanak, mivel abortuszpárti csoportok országszerte nagyszabású megmozduláskóokra szólítottak fel a Roe v. Wade ítélet potenciális eltörlésének a hírére.

„Nem hiszem, hogy van mód arra, hogy megváltoztassuk Kavanaugh bíró véleményét, amire szerintem van, az az, hogy meggyőzzük a többi embert arról, hogy van egy harc, amiért érdemes küzdeni” – mondta a Daily Wire-nek egy fiatalember, aki egy esőköpeny alatt egy „1973 a végtelenségig” feliratú pólót viselt.

Douglas Blair on Twitter: „The energy is markedly more negative outside Kavanaugh’s house. The anger has become much more palpable than outside any other justices’ house. pic.twitter.com/zY2OY34hcA / Twitter”

The energy is markedly more negative outside Kavanaugh’s house. The anger has become much more palpable than outside any other justices’ house. pic.twitter.com/zY2OY34hcA

A tüntetők egy kiszivárgott véleménytervezetre reagáltak, amely szerint a bíróság valószínűleg a Roe v. Wade ítélet hatályon kívül helyezésére készül. A véleménytervezetről szóló hétfői híreket követően tüntetések zajlottak az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága előtt Washingtonban, Los Angelesben (ahol a tüntetők erőszakosan összecsaptak a rendőrséggel) és New Yorkban.

A Ruth Sent Us egy térképet tett fel a honlapjára, amelyen fel volt tüntetve azoknak az utcáknak a neve, ahol Amy Coney Barrett, John Roberts, Samuel Alito, Brett Kavanaugh, Clarence Thomas és Neil Gorsuch lakik. A Google pénteken eltávolította ezt a térképet, mert megsértette a szolgáltatási feltételeit.

A bírák lakónegyedeiben a tüntetők nagyrészt szétszéledtek este fél kilenc körül, miután legalább öt rendőrautó érkezett – írja Doug Blair, a The Daily Signal munkatársa, akinek felvételein látszik, ahogy a tömeg skandálva vonul végig a gazdag negyedeken.

Szombat reggel Mike Pence volt alelnök felszólította Joe Biden elnököt, hogy „határozottan lépjen fel” a legfelsőbb bírósági bírák otthonánál és a katolikus miséken tüntetéseket tervező tiltakozók ellen.

„Biden elnöknek erőteljesen fel kellene szólalnia, világossá kellene tennie, hogy azok, akik támogatják az abortuszról alkotott véleményét, a Legfelsőbb Bíróságon, hallassák a hangjukat, de békésen, és tartsák tiszteletben a törvényt” – mondta Pence a The Daily Wire-nek.

„Az Egyesült Államok elnöke az Amerikai Egyesült Államok legfőbb jogalkalmazója” – folytatta. „És nagyon-nagyon világossá kellene tennie, hogy bárki, aki erőszakot követ el, erőszakkal fenyegetőzik vagy megzavarja a vallási szertartásokat, a legszigorúbban számon fog kérni”.”

https://twitter.com/Romangod7/status/1523368533119234048

Biden hétfőn nyilatkozatban szólalt fel a bírók háza előtti tüntetések ellen – számolt be a BBC.

A Fehér Ház szerint a tüntetés soha nem tartalmazhat „erőszakot, fenyegetést vagy vandalizmust”.

„[Biden elnök] határozottan hisz a tiltakozás alkotmányos jogában” – áll a sajtótitkár, Jen Psaki nyilatkozatában.

„De ez soha nem foglalhat magában erőszakot, fenyegetést vagy vandalizmust. A bírák hihetetlenül fontos funkciót töltenek be társadalmunkban, és lehetővé kell tenni számukra, hogy személyes biztonságuk miatt való aggódás nélkül végezhessék munkájukat” – olvasható a szövegben.

US EPA/CAROLINE BREHMAN

Információs háború – Dezinformáció elleni harc vagy cenzúra?

Hogyan harcolhat a dezinformáció ellen az, aki maga is dezinformációt terjeszt? Hajdú Tímea írása.