Visszatérhet Izraelbe a kötelező maszkviselés

Az Izraelben a COVID-19 vírussal fertőzöttek csaknem 50%-a az új BA.5-ös variánssal rendelkezik – a variáns viszonylag enyhe betegséget okoz a fiatalok körében, de a kórházi kezelések számának növekedését mutatja a COVID-19 bizottság vezetője, Prof. Zarka szerint.

„A COVID-19 vírussal fertőzöttek csaknem 50%-a rendelkezik most az új BA.5 variánssal – a variáns viszonylag enyhe betegséget produkál a fiatalok körében, de a kórházi kezelések számának növekedését tapasztaljuk. Most az a fontos, hogy a veszélyeztetett és a 60 éves és idősebb populáció egészségét megóvjuk”

– mondta Zarka professzor.

„A Delta variáns esetében a vakcina az esetek 90%-ában működött, az Omikronban 70%-ban, az új variánsban a vakcina már kevésbé hatékony a fertőzéssel szembeni ellenállásban, de a súlyos megbetegedéstől véd”

– magyarázta.

Fontolóra veszik a zárt helyiségekben való maszkviselési kötelezettség visszaállítását, és a bizottság elé kerül egy új rendelet, amely többek között lehetővé teszi a felügyelt lakásellenőrzést telefonon keresztül.

„Arra ösztönözzük a lakosságot, hogy viseljen maszkot zárt helyiségekben. Én személy szerint ezt teszem, és ezt mondom mindenkinek a környezetemben, még a kórházon kívül is. Fontolgatjuk, hogy visszaállítjuk azokat a rendeleteket, amelyek előírják a maszk viselését beltéren”

– jelentette ki Zarka professzor.

Visszatérhet Izraelbe a koronavírus járvány

Ismét jelentősen emelkedik Izraelben a koronavírussal fertőzöttek száma, már meghaladta a napi 4500-at.

A bizottság jövő hétre a tesztállomások bővítésén dolgozik. Emellett fontolóra veszik a felügyelt házi ellenőrzés bevezetését. „Számos céggel folytattunk tárgyalásokat a témában, és hétfőn kérni fogjuk a bizottságot, hogy hagyja jóvá ezeket a rendeleteket” – tette hozzá Zarka professzor.

„Ezek a rendeletek lehetővé teszik a felügyelt házi ellenőrzést, amelyet telefonon keresztül végeznek majd, és így azok, akik az említett ellenőrzéseket végzik, szabályozottak és regisztráltak lesznek az Egészségügyi Minisztériumban”.

A BA.5 változatot először idén februárban észlelték Dél-Afrikában, bár valószínűleg nem onnan származik. Inkább annak köszönhetően, hogy Izrael több genetikai szekvenálási vizsgálatot végez a COVID-19 mintákon, mint sok más ország, ez volt csak az első hely, ahol genetikai szekvenálással kimutatták.

A BA.5-ös variánst az Egészségügyi Világszervezet, valamint az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ is aggályosnak minősítette a Reuters múlt szerdai jelentése szerint.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának nemrégiben kiadott jelentése szerint a BA.5 variáns jelenleg az összes új COVID-19-es eset 7,6%-át teszi ki, és hasonló adatok érkeztek máshonnan is, többek között Németországból, amely arról számolt be, hogy az összes új eset becsült 10%-a a BA.5 alváltozat.

Néhány más országból származó adatok azonban aggasztóbbak, Portugália például arról számolt be, hogy a BA.5 variáns az összes eset 80%-áért felelős.

Az eredeti Omikron változathoz hasonlóan a BA.5 alváltozat ismét fertőzőképesebb, mint elődei, de enyhébb megbetegedést okoz, mint a korábbi változatok, például a Delta.

Az Omikron alvariánsa miatt aggódnak Izraelben

Attól tartanak, hogy az Omikron-fertőzés során kialakult antitestek nem védik meg az embert annak mutációja ellen.