Ukrajna félmilliárd dolláros hitelt kér Izraeltől

Ukrajna félmilliárd dolláros kölcsönkérelmet nyújtott be Izraelnek, hogy segítsen megbirkózni az Oroszországgal folyó háború közepette küszködő gazdaságával.

Ukrajna izraeli nagykövete, Jevgen Kornyijcsuk az ukrán miniszterelnök, Denys Shmyhal nevében levélben nyújtotta be a kérést Naftali Bennett miniszterelnök hivatalának.

Több más ország is kapott hasonló felhívást. Japán 600 millió dollárt, Németország 300 millió eurót, Kanada pedig 800 millió dollárt különített el.

Kornijcsuk a Yedioth Ahronotnak adott interjúban megerősítette, hogy benyújtotta a levelet, és azt mondta, reméli, hogy Izrael teljesíti a kérést:

„Ez nem egy nagy összeg Izrael állam számára, remélem, hogy Naftali Bennett miniszterelnök pozitívan fogja elbírálni a kérést”.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal szűkszavúan kommentálta az értesülést:

„Az ukrán nagykövet levelét megkaptuk, és az ügy mérlegelése után válaszolunk”

Az ukránok a teljes külföldi államadósságuk elengedését kezdeményezik

Az állam és az állam által garantált külső adósságuk 56,83 milliárd dollárra rúg.

Amint korábban megírtuk,

ukrán képviselők hétfőn felszólították az elnököt és a kormányt, hogy tárgyaljanak Ukrajna teljes külföldi államadósságának leírásáról.

A pénzügyi segítségkérés mellett Ukrajna az országoktól több fegyvert is kért, hogy segítsenek feltartóztatni az orosz csapatokat Kelet-Ukrajnában. Mikhajlo Podoljak elnöki tanácsadó hétfőn azt mondta, hogy

Ukrajnának egyéb nehézfegyverek mellett 1000 nagyhatótávolságú tarackra, 500 harckocsira és 1000 drónra van szüksége.

A NATO és más országok védelmi miniszterei várhatóan szerdán Brüsszelben tárgyalnak az Ukrajnának szánt fegyverszállításokról.

A találkozót Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter vezeti, és ez a harmadik alkalom, hogy a közel 50 országból álló csoport összeül, hogy megvitassa és koordinálja az Ukrajnának nyújtott segítséget, legutóbb áprilisban, a németországi Ramstein légibázison, ahol egy izraeli képviselő is jelen volt.

Ukrajna a Vaskupolát követeli Izraeltől

„Azt akarom, hogy az izraeli kormány lépjen ki a komfortzónájából, és térjen vissza a valósághoz” – mondta Jevgen Kornyijcsuk, Ukrajna izraeli nagykövete.