Az ukránok a teljes külföldi államadósságuk elengedését kezdeményezik

Az Orosz Föderáció inváziója előre nem látható körülmény, amely lehetővé teszi az államadósság leírását, vélik az ukrán népképviselők — a Kárpáthír értesülése szerint.

Az Ukrán Legfelső Tanács törvénytervezetet jegyzett be, amelyben felszólítja az elnököt és a kormányt, hogy tárgyaljanak a külföldi adósság leírásáról. A tervezet szerzői különböző frakciók, valamint párton kívüli képviselők.

Azt sürgetik, hogy a kormány haladéktalanul tárgyaljon minden külföldi hitelező partnerével, hogy írják le és vizsgálják felül Ukrajna állami és államilag garantált külföldi adósságát.

Ukrajna gazdaságának háborús veszteségei az előzetes becslések szerint jelentősen meghaladják az ezermilliárd dollárt. Az ukrán pénzügyminisztérium által közzétett adatok szerint

az állam és az állam által garantált külső adósság 1662,69 milliárd hrivnya, azaz 56,83 milliárd dollár.

Ukrajnának áprilistól ez év végéig 102 milliárd hrivnya külső adósságot kellene kifizetnie. Az államadósság elviszi a rendelkezésre álló források nagy részét, holott a háborús viszonyok között az érintett ukránok tízmillióinak szociális védelmére és a hadsereg finanszírozására kell a pénz.

Ukrajna a Vaskupolát követeli Izraeltől

„Azt akarom, hogy az izraeli kormány lépjen ki a komfortzónájából, és térjen vissza a valósághoz” – mondta Jevgen Kornyijcsuk, Ukrajna izraeli nagykövete.