Antiszemita tévécsatornát tiltottak be Nagy–Britanniában

A dubaji székhelyű, muszlim Peace TV büdzséjének 90 százalékát zsidóellenes és a terrorizmust dicsőítő tartalmakra költötték — értesült a Tett és Védelem Alapítvány.

A civil szervezetek adományozását felügyelő brit kormányszerv, a Charity Commission elrendelte egy arab jótékonysági szervezet feloszlatását, mivel több millió fontos bevételének nagy részét antiszemita és terrorizmusra buzdító videókra költötte – írja a Jewish Chronicle nyomán a United with Israel.

A döntés egy kétéves vizsgálatot zárt le a dubaji székhelyű, világszerte sugárzó Peace-TV-vel szemben, amely a világ egyik legnagyobb muszlim televíziós műsorszóró hálózata. A csatorna ezzel be is szüntette brit adásait. A jótékonysági bizottság két éve kezdte vizsgálni a Peace TV-t, amikor az Ofcom, a brit médiafelügyelet 300 ezer fontos bírságot szabott ki a csatornára gyűlöletbeszéd és gyilkosságra való felbujtás sugárzása miatt.

A csatornán egyebek mellett varázslók meggyilkolására szólítottak fel, és arról is beszéltek, hogy kiskorú lányok házasságra kényszerítése „nem probléma.” Az Ofcom indoklása szerint az uszítást terjesztő hittudós vallási tekintélye „nagyobb súlyt és tekintélyt ad a nézők szemében az állításainak, ami súlyosbítja a jogsértést. Az Ofcom nagyon súlyosnak tartja az ilyen gyűlöletbeszédből eredő potenciális károkat”.

Az angol, arab, kínai, urdu, albán és más nyelveken is sugárzó tévéállomás ellen az Ofcom 2009 és 2019 között nem kevesebb, mint tíz határozatot hozott „erőszak és veszélyes vagy súlyosan antiszociális viselkedés” miatt. Így például 2016–ban a Peace TV a zsidókat „rákként”, „gonosz zsenikként”, „méregként”, „átkozott népként” és „átkozott fajként” jellemezte. Az Ofcom szerint ezek a kitételek különösen erősek és uszítóak voltak.

Az adót az Indiában született 55 éves Dr. Zakir Naik alapította, akit a dubaji média „iszlám televangelistaként” jellemez. A zsidók mellett a hitüket elhagyó muszlimok és melegek ellen is uszító Naik 2018-ban elmenekült Indiából, ahol jelenleg terrorizmus finanszírozása, gyűlöletbeszéd, közösség elleni gyűlöletre uszítás és pénzmosás vádjával körözik. Jelenleg Malajziában él, és a Nemzetközi Iszlám Kutatási Alapítványt is vezeti, amely a bizottság szerint a Peace TV bevételének 96 százalékát biztosítja.

2010-ben Naiknak megtiltották a belépést Nagy-Britanniába szélsőséges nézetei miatt, többek között azon kijelentéséért, miszerint „minden muszlimnak terroristának kellene lennie”. Naik hangsúlyozottan elutasította az al-Kaida vezetőjének, Oszama Bin Ladennek az elítélését, azt állítva, hogy „nem kutatott utána”.

Naikot Bangladesből is kitiltották, mivel a hatóságok azzal vádolják, hogy ő inspirált egy 2016-os terrortámadást, amelyben öt iszlám terrorista túszokat ejtett egy dhakai pékségben. 22 túsz és két rendőr halálával ez volt a legsúlyosabb terrortámadás Banglades történetében.

Antiszemita tévével működött együtt a Deutsche Welle

„Mostantól még kritikusabban fogjuk felülvizsgálni a partnerválasztásunkat, különösen az antiszemitizmus és a rasszizmus tekintetében” – ígérte a DW.