Magyarország évi 230 milliárd forintot profitálhat az orosz olajadóból

Magyarország az orosz olajra kivetett adó révén évente mintegy 600 millió dollár (230 milliárd forint) nyereségre tehet szert „mindenki más kárára az EU-ban” – állítja egy kutatóintézet.

A magyar kormány, amely mentességet kapott az orosz olajra vonatkozó uniós embargó alól, nemrégiben 25%-os extraprofit adót vezetett be az orosz nyersolaj ára és a világpiaci árak közötti különbségre. Az Eurointelligence kutatóintézet számításai szerint ez évente nagyjából 600 millió dollár (230 milliárd forint) „rejtett nyereséget” jelenthet Budapestnek.

Magyarország egyike annak a három tengerparttal nem rendelkező országnak – Szlovákiával és a Cseh Köztársasággal együtt -, amely határozatlan időre mentességet kapott az orosz olajimportra vonatkozó uniós tilalom alól. A legutóbbi oroszországi szankciókkal kapcsolatos egy hónapos huzavona után az EU vezetői megállapodtak egy olyan olajembargóról, amely az év végéig az orosz import 90%-át érinti. Ígéretet tettek arra, hogy „a lehető leghamarabb” megegyezésre jutnak az embargó befejezéséről, időpontok meghatározása nélkül.

Orbán: Magyarországnak jó megoldás, ha az embargó nem vonatkozik a csővezetékre

Magyarországnak jó, hogy az embargó a tengeri szállításon érkező, Oroszországból érkező olajra terjedjen ki, a vezetéken érkezőre pedig nem.

Az Eurointelligence elemzése szerint Magyarország miniszterelnökének, Orbán Viktornak nem sok kedve van ahhoz, hogy csatlakozzon az orosz olajimportra vonatkozó teljes uniós tilalomhoz.

„Orbán számára a csővezetékes import fenntartása a lehető legkedvezőbb, miközben mindenki mást köt az embargó”

– írta az ügynökség.

„Kormánya mind a magasabb olajárakból, mind az orosz nyersolaj továbbexportálásából hasznot húzhat, mivel a bevétel egy részét zsebre teheti, mindenki más kárára az EU-ban. Mi oka lenne arra, hogy ezt kihagyja?”

Oroszországot nem az EU, hanem az OPEC fenyegeti igazán

Azonban az OPEC enyhe termelési emelése egyelőre nem elég, hogy bedőljön az olajár. A közgazdász szerint az európai politikusok elszúrták a „gazdasági háborújukat”.