Az Európai Bizottság vezetője és az olasz miniszterelnök is Izraelben tárgyal

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője és Mario Draghi olasz miniszterelnök hétfőn Izraelbe utazott, hogy az orosz gáz és olajfüggést enyhítendő az izraeli tengeri gázmezők után érdeklődjön.

Von der Leyen hétfőn Yair Lapid külügyminiszterrel, kedden pedig Naftali Bennett miniszterelnökkel találkozik, a megbeszélések középpontjában várhatóan az energetikai együttműködés áll majd – áll a bizottság közleményében.

Mario Draghi, akinek tavalyi hivatalba lépése óta ez az első közel-keleti útja, kétnapos látogatása során szintén az energia- és élelmiszerbiztonságról fog tárgyalni – jelentette az olasz média.

Az izraeli gáz Európába juttatása egyelőre kihívásokkal jár, és jelentős és hosszú távú infrastrukturális beruházásokat igényelne. Mivel a tengeri mezőket nem köti össze csővezeték Európával,

az egyik lehetőség egyelőre az, hogy a földgázt Egyiptomba szállítják, ahol azt cseppfolyósítják, és hajóval Európába exportálják.

Egy másik felmerült forgatókönyv a Törökországba vezető csővezeték megépítése. Izrael és Ankara kapcsolatai több mint egy évtizedes diplomáciai elhidegülés után engedtek fel, szakértők szerint részben Törökország közös energiaprojektek iránti vágya váltotta ki közeledését Izrael irányába.

Európai energiakrízis, izraeli lehetőség

A tanulság Európa számára, hogy az energiabiztonság a csakis a sokféleségből fakad. Nem függhetünk túlságosan egyetlen országtól, még akkor sem, ha az a barátunk.

Egy ilyen vezeték lefektetése körülbelül 1,5 milliárd dollárt és két-három évet venne igénybe a volt izraeli energiaügyi miniszter, Yuval Steizitz szerint.

A harmadik lehetőség az EastMed projekt,

egy Izraelt Ciprussal és Görögországgal összekötő tengerfenékre fektetett vezetékre vonatkozó javaslat.

Szakértők azonban aggályokat fogalmaztak meg a projekt költségeit és megvalósíthatóságát illetően, Izrael pedig azt mondta, hogy szeretné, ha Olaszország is csatlakozna a projekthez.

Izrael tengeri gázkitermelését tovább bonyolítja a Libanonnal régóta húzódó tengeri határvita. A két ország technikailag jelenleg is háborúban áll, de az Egyesült Államok közvetítésével megállapodtak a tárgyalások megkezdésében, amelyek célja a határvonal kijelölése, hogy mindkét ország számára lehetővé tegyék a feltárások fellendítését.

A tárgyalások tavaly megszakadtak ugyan, ám Izrael sürgette Libanont, hogy üljön mihamarabb a tárgyalóasztalhoz.

A feszültség ebben a hónapban egy libanoni állítás nyomán éleződött ki, miszerint izraeli kitermelés folyik a vitatott vizeken. Izrael erre azt válaszolta, hogy a terület egyértelműen a vitatott zónától délre található.

A tengeri határról szóló tárgyalásokon közvetítő amerikai megbízott, Amos Hochstein hétfőn Libanonba utazott.

Európai Unió: a posztmodern internacionálé Patyomkin-világfaluja

„Izrael titka ugyanaz, mint Ukrajna titka: az ukránok sem a posztmodern erkölcsiségből merítettek energiákat, hogy szembeszálljanak a birodalommal”