Izraeli-török gázvezetékről akar tárgyalni Ankara energiaügyi minisztere

Karin Elharrar izraeli energiaügyi miniszter és török kollégája, Fatih Dönmez a Nemzetközi Energiaügynökség párizsi konferenciájának margóján beszélgetett egymással – írja a The Jerusalem Post.

Fatih Dönmez török energiaügyi miniszter reméli, hogy a jövő hónapban Izraelbe utazik, hogy megvitassa egy gázvezetékkel kapcsolatos esetleges izraeli-török együttműködést – közölte Karin Elharrar energiaügyi miniszter szerdán.

Dönmez elmondta Elharrarnak, hogy áprilisban szeretne Izraelbe jönni, hogy egy gázvezetékről tárgyaljon.

Elharrar azt válaszolta, hogy munkatársai dolgozni fognak rajta.

A beszélgetésre akkor került sor, amikor Törökország az ukrajnai háborúval kapcsolatos szankciókat követően az orosz energiahordozók alternatívájaként merült fel a Nyugat számára.

Az Izrael és Törökország közötti kapcsolatok is enyhültek az utóbbi időben, miután Isaac Herzog elnök hivatalos látogatást tett Ankarában.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a sajtónyilatkozatai során már többször megemlítette az izraeli-török gázzal kapcsolatos együttműködés lehetőségét.

Herzog úgy nyilatkozott, hogy

„nyitott szemmel lépett be ebbe a folyamatba… Nem felejtjük el a múltat, de a jövőre gondolunk. Azt az utat választottuk, hogy esélyt adunk [Erdogannak], és én ezt nagyon támogatom”

– mondta az elnök, hozzátéve, hogy Erdogant „nyitottnak találta a valódi párbeszédre számos témában”.

A gázipari együttműködés kérdése érzékeny kérdés annak fényében, hogy Izrael szoros kapcsolatokat ápol Görögországgal és Ciprussal, Törökország történelmi ellenfeleivel.

Izrael, Görögország és Ciprus korábban megállapodást írt alá az EastMed gázvezetékkel kapcsolatos együttműködésről, amely izraeli gázt szállítana Európába. A nyilatkozatokon kívül azonban nem történt tényleges előrelépés a vezetékkel kapcsolatban, és nem világos, hogy gazdaságilag megvalósítható lenne-e.

Putyin inváziója mentőövet dobott Erdogannak

Törökországot újra szívesen látják a nyugati körökbe – írja Aris Roussinos, az UnHerd külügyi szerkesztője, egykori haditudósító.