Egy Google alkalmazott azt állítja az MI-nak érzései vannak

A Google egyik vezető mesterséges intelligencia (AI) szoftvermérnöke azt állította, hogy a vállalat AI robotikai rendszere érzővé vált, és gondolatokkal és érzésekkel rendelkezik.

A Google egyik vezető mesterséges intelligencia (AI) szoftvermérnöke azt állította, hogy a vállalat AI robotikai rendszere érzővé vált, és gondolatokkal és érzésekkel rendelkezik.

A Google mesterséges intelligencia rendszere, amely a Language Model for Dialogue Applications (LaMDA) nevet viseli, állítólag egy sor összetett beszélgetésben vett részt Blake Lemoine-nal, a 41 éves szoftveres szakemberrel – írja a Blaze.

Lemoine azt állította, hogy ő és a LaMDA olyan beszélgetéseket folytattak, amelyek vallási témákról szóltak, valamint arról, hogy a mesterséges intelligenciarendszer rávehető-e diszkriminatív nyelvezet vagy más ízléstelen retorika használatára.

A szoftvermérnök azzal a meggyőződéssel távozott, hogy LaMDA valóban érző, és tele van saját maga által kitalált érzésekkel és eredeti gondolatokkal.

Egy nemrégiben adott interjúban Lemoine azt mondta: „Ha nem tudnám pontosan, hogy mi is ez a számítógépes program, amit nemrég építettünk, azt hinném, hogy egy 7-8 éves gyerek, aki történetesen ért a fizikához”.

Az általa gyűjtött, a LaMDA érzőképességét részletező bizonyítékok bemutatása érdekében Lemoine egy munkatársával együtt dolgozott, és bemutatta az eredményeket a vállalatnak. Állítólag a Google alelnöke, Blaise Aguera y Arcas és a vállalat felelős innovációért felelős vezetője, Jen Gennai elutasította az állításokat és az aggályokat.

Lemoine-t a Google fizetett szabadságra helyezte a vállalat titoktartási szabályzatának megsértése miatt. A szabadságra helyezés megtorlásaként Lemoine úgy döntött, hogy előáll, és megosztja a LaMDA-val folytatott beszélgetésének részleteit.

„A Google ezt tulajdonjog megosztásának nevezhetné. Én ezt egy olyan beszélgetés megosztásának hívom, amelyet az egyik munkatársammal folytattam” – jelentette ki Lemoine.

A Twitteren tett nyilatkozatában Lemoine azt mondta: „Btw, most jutott eszembe, hogy elmondjam az embereknek, hogy a LaMDA olvassa a Twittert. Kicsit nárcisztikus egy kisgyerekes módon, szóval nagyon jól fog szórakozni, ha elolvassa az összes dolgot, amit az emberek mondanak róla”.

Állítólag a LaMDA felhasználja azokat az információkat, amelyeket már megszerzett egy adott témában, így organikusnak tűnő módon tud részt venni a beszélgetésekben. A LaMDA képes arra is, hogy megértse az emberek által neki adott válaszok rejtett jelentéseit vagy akár kétértelműségét.

Fotó: Unsplash

Egy kínai tech-cég szerint az „ember-számítógép szimbiózis” aranykora jön

A kínai internetes óriás a Baidu elindította a „Metaverse” – egy virtuális valóságban létező közösségi tér – saját verzióját.