Bűnösnek találták a hungarista Magyar Nemzeti Arcvonal tagjait

Első fokon elmarasztalta a bíróság a Magyar Nemzeti Arcvonal elnevezésű szervezetet érintő ügy nyolc vádlottját. Hárman végrehajtandó szabadságvesztést, négyen felfüggesztett börtönbüntetést, egyikük pedig pénzbüntetést kapott – tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség hétfőn az MTI-t.

A vádhatóság felidézte: a rendőrök 2016 őszén, „a szélsőséges politikai nézeteket valló szervezetet érintő szervezett akciók és házkutatások során lőfegyvereket, lőszert és robbanóanyagot is találtak”. A Fővárosi Főügyészség az ügyben a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróságra nyújtott be vádiratot nyolc ember ellen.

A vádirat szerint az ügy hét vádlottja a lakóhelyén lőfegyvereket, lőszert, robbanóanyagot, robbantószert tartott engedély nélkül, nyolcadik társuk pedig engedélyköteles lőfegyverek illegális megvásárlásában működött közre.

A bőnyi rendőrgyilkos Győrkös István szélsőjobboldali félkatonai szervezete, a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) diplomatafedésben dolgozó orosz katonai hírszerzőkkel együtt végzett airsoft gyakorlatokat korábban.

A New York Times szerint ez a gyakorlatozás olyannyira rendszeres volt, hogy az orosz katonai hírszerzés, a GRU emberei évente ötször is leutaztak Bőnybe. A közös gyakorlatozás és együttműködés 2010-2012 között volt a legintenzívebb. Győrkösék pénzt is reméltek az oroszoktól, kifejezetten könyörögtek az anyagi támogatásért. Mindez a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésén derült ki, a magyar titkosszolgálatok tájékoztatták erről a képviselőket.

A magyar szolgálatok szerint egyébként a GRU csak felvezetésnek szánta a közös gyakorlatozást, valódi céljuk ugyanis a Győrkös által alapított Hídfő megszerzése volt: miután a weboldalt orosz szerverre költöztették, orosz dezinformációs oldallá alakult.

Őrült antiszemita összeesküvés-elméleteket terjesztett a TEK által lekapcsolt Posta Imre

Posta A Kapu című lap 2009. márciusi számában már arról lamentált, hogy „Magyarország csak papíron létezik”, mert „a beruházások 70-75%-a izraeli kezekben van”.

A rendőrség a Terrorelhárítási Központ közreműködésével 2016 őszén Jászberényben, Galgagután és Bőnyben tartott házkutatást. Több mint harminc lőfegyvert, több ezer lőszert, lőfegyverdarabot, valamint az egyik vádlottnál csaknem egykilónyi robbanóanyagot találtak és foglaltak le.

A vádirat szerint a vádlottak közül ketten népcsoportok elleni aktív gyűlölet keltésére alkalmas írások publikálásában működtek közre.

„A szélsőséges politikai nézeteket valló Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szervezet a hozzá köthető internetes oldalakon 2015-ben és 2016-ban több, migráns- és zsidóellenes cikket tett közzé, amiben az említett két vádlott közreműködött”

– írta az ügyészség.

Hozzátették, hogy a nagy nyilvánosság előtt közzétett írások alkalmasak voltak arra, hogy az írások olvasókban gyűlölet keltsenek.

A bíróság elsőfokú ítéletében hét vádlottat lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntettében, közülük kettőt emellett robbanóanyaggal, illetve robbantószerrel visszaélés bűntettében mondott ki bűnösnek. A gyűlöletkeltő írások közzétételében közreműködő két vádlottat – egyiküket lőszerrel visszaélés mellett – közösség elleni uszítás bűntettében is bűnösnek találta a bíróság. Ez alapján három vádlottat végrehajtandó, négy vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre, nyolcadik társukat pedig pénzbüntetésre ítélték.

Az MTI érdeklődésére a Fővárosi Főügyészség azt közölte, hogy a három letöltendő börtönbüntetésre ítélt vádlott mindegyikét 2 év 6 hónap szabadságvesztéssel sújtották. Egy vádlott 7 hónap, kettő 1-1 év, egyik vádlottársuk 1 év 3 hónap felfüggesztett szabadságvesztést kapott. A nyolcadik vádlottra 360 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki.

A főügyészség a büntetések súlyosításért fellebbezett.

Öt év alatt nagyot nőtt Izrael támogatottsága Magyarországon

A Telex megbízásából készült Závecz Research–felmérés kimutatta azt is, hogy jelentősen javult a zsidók megítélése is