Biden július közepén látogat Izraelbe

Egy izraeli tisztviselő szerint a jeruzsálemi és betlehemi megállókra július 14-én és 15-én kerül sor, de az USA szerint az időpontok nem véglegesek. 

Joe Biden amerikai elnök vasárnap közölte, hogy várható szaúd-arábiai látogatásán Izrael nemzetbiztonságával is foglalkozni fog, miközben egy izraeli tisztviselő a The Times of Israel izraeli lapnak elmondta, hogy ugyanezen út során

Izraelben és Ciszjordániában július 14-re és 15-re tervezik a megállókat.

„A szaúdiak kötelezettségvállalásai nem kapcsolódnak semmihez, aminek köze van az energiához. Történetesen egy nagyobb találkozóra kerül sor Szaúd-Arábiában. Ez az oka annak, hogy megyek. És köze van a nemzetbiztonsághoz számukra – az izraeliek számára” – mondta Biden újságíróknak, mielőtt felszállt az Air Force One-ra.

„Van egy programom – egyébként. Ennek sokkal nagyobb kérdésekhez van köze, mint ami az energiával kapcsolatos” – tette hozzá.

Nem volt világos, hogy Biden mire utalt az izraeli nemzetbiztonsággal kapcsolatban.

A Fehér Ház még nem véglegesítette a közel-keleti körút időpontját, amelyet eredetileg június végén tartottak volna, de egy amerikai tisztviselő szerint időzítési problémák miatt júliusra halasztották.

Fotó: EPA/Yuri Gripas / POOL

Biden hat év után először látogat Izraelbe

Legutóbb 2016-ban járt Izraelben.