Brit és marokkói harcosokat ítéltek halálra az oroszok Ukrajnában

Két britet és egy marokkóit, akiket az Ukrajnáért folytatott harcok során fogtak el, halálra ítélt egy kelet-ukrajnai orosz bíróság.

Az ítélet egyelőre nem jogerős, a három férfi egy hónapon belül fellebbezést nyújthat be. A férfiak ügyvédje azt mondta, hogy mindannyian „fellebbezni kívánnak” az ítélet ellen – jelentette az orosz Taszsz hírügynökség.

Mindhárom férfit zsoldos hadviseléssel, erőszakos hatalomátvétellel és terrorista tevékenység végzésére való kiképzéssel vádolták

– írja a RIA Novosztyi.

A britek családja ragaszkodott ahhoz, hogy az ukrán hadsereg régóta szolgáló tagjai és nem zsoldosok.

A brit kormány „mély aggodalmát” fejezte ki az Aslinra és Pinnerre kiszabott halálos ítéletek miatt

– közölte a Downing Street.

Joe Inwood, a BBC ukrajnai tudósítója, aki az ukrán fővárosból, Kijevből követi az eseményeket, elmondta, hogy a feketébe öltözött férfiak egy ketrecben álltak a szeparatista bírósági teremben, és feszülten figyelték, ahogy az ítéletet felolvassák.

Aslin és Pinner mozdulatlanul, lehajtott fejjel álltak. Közöttük Brahim idegesen ringatózott ide-oda.

A bírói testület elnökét, Alekszandr Nikulint az orosz állami Interfax ügynökség idézi:

„Az ítélet meghozatalakor a bíróságot „nemcsak az előírt normák és szokások, hanem az igazságszolgáltatás legfőbb, sérthetetlen elve vezérelte”.

A 28 éves Aslint, aki a nottinghamshire-i Newarkból származik, és a 48 éves Pinnert, aki Bedfordshire-ből származik, áprilisban fogták el az orosz erők. Családjaik szerint az ukrán hadseregben harcoltak.

A fiatalabbik férfinak ukrán menyasszonya van, és állítólag mindkét férfi 2018 óta Ukrajnában él.

Az önjelölt Donyecki Népköztársaságot, vagy DNR-t 2014-ben hozták létre oroszbarát szakadárok.

Moszkva szerint „izraeli zsoldosok” harcolnak a neonáci Azov-alakulat oldalán

Zelenszkij egyik vezető tanácsadója szerint Lavrov megjegyzései a holokauszttagadással határosak, és azt bizonyítják, hogy Moszkva mindenütt fenyegetést jelent a zsidókra.