A lengyel elnök szerint a Putyinnal telefonálni olyan, mint Hitlerrel beszélni

Andrzej Duda lengyel elnök élesen bírálta Franciaország és Németország vezetőit a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetéseik miatt. A lengyel vezető szerint Putyinnal beszélni olyan, mintha Adolf Hitlerrel beszéltek volna a második világháború idején.

Olaf Scholz német kancellár és Macron francia elnök is folytatott négyszemközti telefonbeszélgetést Putyinnal azóta, hogy Oroszország inváziót indított Ukrajna ellen. Különösen Macron keltette fel az ukránok haragját azzal, hogy azt mondta, Oroszországot nem szabad „megalázni”, hogy meg lehessen őrizni a diplomáciai megoldás esélyét.

Duda a német Bild című lapnak adott interjúban azt mondta, hogy az ilyen megbeszélések csak legitimálják az illegális ukrajnai háborút.

„Beszélt valaki így Adolf Hitlerrel a második világháború alatt?” – tette fel a kérdést Duda.

„Mondta valaki, hogy Adolf Hitlernek arcot kéne menteni? Hogy úgy kell eljárnunk, hogy ez ne legyen megalázó Adolf Hitler számára? Én nem tudok arról, hogy lettek volna ilyen hangok”.

Az ukrajnai konfliktus, amelyet Moszkva „különleges katonai műveletnek” nevezett, hogy felszámolja „a biztonságát fenyegető vélt veszélyeket”, városokat tett földdel egyenlővé, civilek ezreit ölte meg, és több mint 7 millió embert kényszerített arra, hogy elmeneküljön az országból — idézi fel az eseményeket a Reuters.

A Putyinnal május 28-án folytatott közös telefonbeszélgetésük során Scholz és Macron is sürgette az orosz vezetőt, hogy engedje szabadon a mariupoli Azovsztal acélgyárban elfogott 2 500 ukrán harcost, és hogy közvetlenül beszéljen Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – közölte Macron az Elysée-palotában.

Emellett Olaszország és Magyarország is sürgette az Európai Uniót, hogy szólítsa fel Oroszországot és Ukrajnát az azonnali béketárgyalásokra.

Ezzel a két ország ellentétbe került más tagállamokkal, például Lengyelországgal, amely szilárdan kitart amellett, hogy keményen fellép Moszkvával szemben.

A múlt hónapban Zelenszkij a Nyugat egyes képviselőinek azon javaslatait, hogy Kijev adjon fel területeket és tegyen engedményeket a háború befejezése érdekében, elvetette, mondván, hogy az ötlet a náci Németország 1938-as, a második világháborút megelőző megbékítésére tett kísérletekhez hasonlít.

Netanjahu hamarosan visszaszerezheti a hatalmat és jó ideig nem adja vissza

A rendkívül ingatag izraeli kormánykoalíció a végnapjaihoz közeledhet, egy jobboldali kormány pedig jobban tükrözheti a választók akaratát.