Izrael szerint boszorkányüldözést folytat ellene az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa

Az izraeli külügy minisztérium azzal vádolta a bizottság tagjait, hogy figyelmen kívül hagyták a palesztin erőszakot, az uszítást és az antiszemitizmust, miközben megfelelő kontextus nélkül írták le Izrael tevékenységét.

Izrael kedden kifogásolta a 2021. májusi gázai konfliktusról szóló legújabb ENSZ-jelentést, és azt mondta, hogy az erősen elfogult a palesztinok javára, miután szerzői a palesztin területek „folyamatos megszállását” Izraelnek tulajdonították a fellángolásért.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa tavaly bízta meg a nemzetközi bizottságot a 2021. április 13. óta a palesztin területeken és Izraelben az emberi jogok terén elkövetett jogsértések kivizsgálásával.

A megállapítások az emberi jogi szakértőkből álló háromtagú csoport által vezetett vizsgálóbizottság első jelentésében szerepeltek. A bizottságot tavaly hozta létre az ENSZ által támogatott Emberi Jogi Tanács az Izrael és a Hamász között a Gázai övezetben 11 napig tartó fellángolást követően.

A palesztin területek izraeli megszállása és a palesztin lakossággal szembeni hátrányos megkülönböztetés „az alapvető oka” az ismétlődő feszültségeknek és az instabilitásnak

– fogalmazott kedden nyilvánosságra hozott jelentésében az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által megbízott tényfeltáró bizottság.

„A konfliktus alapvető okaival kapcsolatos következtetések és ajánlások többségében Izraelt teszik felelőssé, ami elemzésünk szerint a konfliktus aszimmetrikus jellegére és arra a tényre utal, hogy egy állam megszállva tart egy másikat”

– írta a bizottság elnöke, a dél-afrikai Navanethem Pillay, az ENSZ volt emberi jogi főbiztosa.

„A területek izraeli megszállásának megszüntetése, amely teljes mértékben megfelel az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak, továbbra is kulcsfontosságú az állandó erőszak felszámolásához”

– áll a bizottság jelentésében. A dokumentum kifejti, hogy:

„az állandósult megszállást nevezték mind a palesztin, mind az izraeli részes felek az ismétlődő feszültségek, a bizonytalanság és az elhúzódó konfliktus fő okának mind a megszállt palesztin területeken, így Kelet-Jeruzsálemben is, mind Izraelben”.

A 18 oldalas dokumentumot átadták mind az izraeli, mind a palesztin illetékes hatóságoknak.

A jelentés azonban

csak néhány bekezdést tartalmaz a Gázából az izraeli lakott települések ellen válogatás nélkül indított rakétazáporról, és csak futólag utal arra, hogy az olyan terrorista csoportok, mint a Hamász milyen szerepet játszanak e támadások elkövetésében.

A jelentés többi része szinte teljes egészében Izrael ostorozásának szentelt, a diszkrimináció és a rasszizmus megalapozatlan vádjaival, miközben hosszasan és részletesen tárgyalja Izrael katonai akcióját a műveletben, az önvédelem megfelelő kontextusa nélkül.

A Külügyminisztérium elutasította a jelentést, mint „az Emberi Jogi Tanács által Izrael ellen folytatott boszorkányüldözés szerves részét”.

A minisztérium továbbá azt mondta, hogy

a jelentés „pénz és erőfeszítés pazarlása”, hozzátéve, hogy „egy elfogult és egyoldalú jelentés, amelyet Izrael Állam iránti gyűlölet szennyez be, és amely korábbi egyoldalú és elfogult jelentések hosszú sorozatán alapul”.

Izrael nem működik együtt az ellene nyomozó ENSZ-bizottsággal

Izrael hivatalos levélben kijelentette, hogy nem fogják segíteni a bizottság egyoldalú nyomozását a tavalyi gázai konfliktusba.

A minisztérium azzal vádolta a bizottság tagjait, hogy figyelmen kívül hagyták a palesztin erőszakot, az uszítást és az antiszemitizmust.

„A magát objektívnek valló bizottsági tagokat csak azért nevezték ki a szerepükre, mert nyilvánosan és közismert Izrael-ellenes álláspontot képviselnek, ami szöges ellentétben áll az ENSZ által meghatározott normákkal”

– közölte a minisztérium.

A jelentés nagyrészt összefoglalja az ENSZ nyomozóinak az évek során tett erőfeszítéseit, amelyek a közel-keleti erőszak okainak feltárására irányultak, és a szerzők elismerték, hogy részben a korábbi ENSZ-eredmények „felülvizsgálatáról” van szó.

„A bizottság palesztin és izraeli érdekelt felei a bizottság előtt az örökös megszállás helyzetét említették az egyetlen közös problémaként”, amely az ismétlődő feszültségek, az instabilitás és az elhúzódó konfliktus „alapvető gyökere”

– írták a szerzők. Azt mondták, hogy az erőszakos cselekmények elkövetőinek „büntetlensége” táplálja a palesztinok ellenérzéseit Ciszjordániában, a Gázai övezetben és Kelet-Jeruzsálemben.

A jelentés szerzői „hiteles” bizonyítékokat idéztek, amelyek „meggyőzően jelzik, hogy Izraelnek nem áll szándékában a megszállás megszüntetése”, és tervei szerint biztosítani kívánja a palesztin területek teljes ellenőrzését.

A jelentés a palesztin vezetőket is bírálta, mondván, hogy a Palesztin Hatóság gyakran hivatkozik a „megszállásra”, hogy ezzel igazolja saját emberi jogi jogsértéseit. A szerzők szerint a „megszállásra” mutatnak rá a törvényhozási és elnökválasztások megtartásának elmaradásának fő okaként is. A Palesztin Hatóságot széles körben bírálják a korrupció és a másként gondolkodókkal szembeni intolerancia miatt.

Ami a Hamász gázai hatóságait illeti, a bizottság szerint kevés elkötelezettséget mutatnak az emberi jogok betartása iránt, és kevéssé tartják be a nemzetközi jogot. Amióta 2007-ben átvette az ellenőrzést Gáza felett, a Hamász kevés toleranciát tanúsít a politikai ellenvéleményekkel szemben, és ellenfelei megkínzásával vádolják.

Bár a 2021. májusi 11 napos konfliktus, amelyben 250 gázai palesztin és 13 izraeli vesztette életét, a vizsgálat megbízatása kiterjed az azt megelőző és követő állítólagos emberi jogi visszaélésekre is, és a feszültségek „kiváltó okait” is vizsgálni kívánja.

Izrael még februárban közölte, hogy nem működik együtt a bizottsággal. A zsidó állam azzal vádolja Pillay asszonyt, hogy „Izrael-ellenes aktivista,” és a bizottság célja „Izrael démonizálása”. Az izraeli külügyminisztérium közleménye szerint a bizottsági jelentés „hiányos és elfogult, korábbi elfogult jelentések egész során alapszik, és az Izrael Állam iránti gyűlölete” miatt elfogadhatatlan.

A jelentés ellen mintegy húsz izraeli diák és tartalékos tüntetett az ENSZ genfi székháza előtt.

Alan Baker: Izrael kritizálása állandó megszállottsággá vált

„Ennyire fix dolog egyetlen másik ország esetében sem létezik” – írja az izraeli diplomata az Algemeiner oldalán.