Váratlanul meghalt egy iráni tisztviselő, akit szivárogtatással vádoltak

A hét elején rejtélyes körülmények között meghalt az iráni Qudsz-erők egyik tisztje, miután a gyanú szerint olyan információkat szivárogtatott ki, amelyek májusban az IRGC egyik tisztjének meggyilkolásához vezettek – jelentette csütörtök este a Szaúd-Arábia által támogatott Iran International hírügynökség.

A tiszt, akit a jelentések szerint Ali Esmailzadeh ezredesként azonosítottak, hétfőn halt meg, miután lezuhant otthona tetejéről a főváros közeli Karajban – írja a Jerusalem Post.

Esése után egy helyi kórházba szállították, ahol halottnak nyilvánították. Az Iran International szerint

Esmailzadeh családjának az IRGC azt mondta, hogy „a feleségétől való elválás okozta pszichológiai problémák” miatt lett öngyilkos, és ezt az állítást alátámasztja az ezredes által hátrahagyott állítólagos levél is.

Esmailzadeh halálhíre két héttel Hassan Sayad Khodayari ezredes teheráni likvidálása után érkezett.

Khodayarihoz hasonlóan Esmailzadeh is tagja volt a jelentések szerint a Qudsz Erők 840-es egységének, amely egy titkos egység, amely az Iránon kívüli izraeli és nyugati célpontok elleni terrorista műveletekért felelős.

Az IRGC hírszerző tisztjei állítólag azt gyanították, hogy a szervezeten belülről kiszivárgott információk vezettek Khodayari meggyilkolásához, és potenciális informátorokat kerestek a 840-es egységen belül.

Esmailzadehet, aki állítólag a meggyilkolt tiszt „közeli munkatársa” volt, kihallgatták, és azzal gyanúsították, hogy információkat adott át a nyugati hírszerző szolgálatoknak.

Az Iran International szerint az IRGC ezután gyorsan intézkedett, hogy a vádlott tisztet öngyilkossága megrendezésével eltüntesse.

Fotó: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Izraeli kémfilmsorozat után kémkednek a perzsa kémek

A „Teherán” az iráni hírszerzést figyelmét is felkeltette, akik egy izraeli nőt szerveztek be, hogy jelentkezzen a sorozat első évadának a castingjára.