Újabb ellentmondásos lépést tesz az izraeli vallásügyi miniszter

Matan Kahana Jáminá-párti vallásügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy még idén huszonegy nőt nevez ki háláchikus (a zsidó törvényekkel kapcsolatos) tanácsadóként Izrael-szerte működő közösségekben.

A nők az elmúlt években egyre inkább aktív szerepet vállaltak a zsidó vallásjog hitelesített szakértőiként Izrael-szerte, különösen a hagyományosan nőkhöz kötődő kényes területeken, mint például a családi tisztaság.

Kahana lépése nyomán ezeket a női tanácsadókat először ismeri el hivatalosan a Vallási Szolgálatok Minisztériuma, és mint ilyenek, a közösségi szószéki rabbik mellett államilag finanszírozott fizetésre is jogosultak lesznek.

Kahana elmondta:

„Ma mindenki számára egyértelművé vált, hogy a tanult nők szerves részét képezik a zsidó közösségi életnek és a háláchikus diskurzusnak. Női háláchikus tanácsadók már most is fontos szolgálatot vállalnak Izrael-szerte, és eljött az ideje, hogy Izrael Állam megünnepelje ezt a valóságot”.”

„Biztos vagyok benne, hogy ez a fontos lépés a zsidó élet és tudományosság megerősítését fogja szolgálni, és arra bátorítok több közösséget, hogy kövessék a példát.”

Megkönnyítik a zsidó származásúak betérését

A vezető vallási-cionista rabbikkal közösen kidolgozott tervezet több tízezer zsidó származású, de halachikusan nemzsidó izraeli betérését teszi majd lehetővé.