Megkönnyítik a zsidó származásúak betérését

A vezető vallási-cionista rabbikkal közösen kidolgozott tervezet több tízezer zsidó származású, de halachikusan nemzsidó izraeli betérését teszi majd lehetővé — írja az Arutz7.

A Matan Kahana vallásügyi miniszter által kidolgozott, régóta várt betérési tervezetet végre közzétették, és a rendelkezések között központi helyet foglal el az a lehetőség, amely módot ad a helyi rabbiknak, hogy saját betérési bíróságokat hozzanak létre, ami lehetővé teszi több tíz- vagy akár százezer „zera Jiszráél” (Izrael magva) – részben zsidó származású, de a halacha (zsidó törvények) szerint nem zsidó – izraeli állampolgár megtérítését.

Az új tervezet, amelyet szerdán hozott nyilvánosságra az Izrael Hayom,

látszólag a főrabbinátus és a hivatalos állami betérési rendszer kezében hagyja az általános hatásköröket, ám jelentős hatalmat biztosít egy új „rabbinikus bizottságnak” is.

Kahana a következő hetekben a Knesszet elé kívánja terjeszteni terveit törvényhozói jóváhagyásra. A beszámolók szerint a tervezetet a vallási-cionista szektor vezető rabbijainak szoros együttműködésével dolgozták ki, élükön Haim Druckman rabbival, köztük Yaakov Meidan rabbival, Ra „m Hacohen rabbival és Eitan Eizman rabbival.

„Senki sem vitathatja, hogy ez a reformtervezet a[z izraeli társadalomba való] beilleszkedést ösztönzi”

— mondta Kahana a terveiről.

„A vallási-cionista szektor néhány vezető rabbija jóváhagyta, és most azt várják, hogy a főrabbinátus is elfogadja”.

Az új tervezet egyik fő rendelkezése a „Helyi Rabbik Osztálya” létrehozása az állami betérési rendszeren belül, amelynek feladata a helyi rabbinikus bíróságok létrehozásának felügyelete lesz. Ezen kívül létrehoznak egy rabbiképző bizottságot, amely a helyi rabbinátusi bíróságok eljárásait fogja meghatározni. Az egyik legvitatottabb kérdés az lesz, hogy a helyi rabbiknak lehetővé teszik a kiskorúak tízezreinek betérítését, amit a konzervatívabb csoportok valószínűleg ellenezni fognak.

Annak érdekében, hogy a betérésekkel kapcsolatos általános hatáskör a főrabbinátus kezében maradjon, Kahana úgy döntött, hogy a főrabbik és a rabbinátus számára lehetővé teszik, hogy a vallási térítéssel foglalkozó bírák kinevezését visszavonják, mégpedig úgy, hogy kérelmet nyújtanak be a rabbiképző bizottsághoz, és tájékoztatják azt, hogy az illető személynek nem lehet felhatalmazása a betérések lebonyolítására, mivel eltért a hivatalos irányelvektől. Amint a bizottság jóváhagyja a kérelmet, a főrabbinátusnak lehetősége lesz arra, hogy lépéseket tegyen annak érdekében, hogy a jogsértő féltől megvonja az áttérítési jogosultságot.

A vallásügyi miniszter szerint a zsidó vallásba áttérések liberalizálását tervezik

Az új terv, amely a javasolt kóser felügyeleti reform nyomán született, lehetővé tenné az áttéréseket a Főrabbinátus védnökségén kívül is, és a városi rabbikra ruházná a hatáskört.