Név nélkül jelenti be a családon belüli erőszakot egy új, gázai applikáció

A Masahatuna nevű új applikáció lehetővé teszi a nők számára, hogy anélkül jelentsék a családon belüli bántalmazást , hogy nevüket megadnák vagy nyomot hagynának. Az applikációra óriási szükség van, mivel a gázai nők 41%-a szenved a házastársi bántalmazással, amit csak súlyosbított a koronavírus miatti zárlat.

Az új telefonos alkalmazás lehetővé teszi a Gázai-övezetben élő nők számára, hogy névtelenül tegyenek bejelentést a családon belüli erőszakról, és biztosítja, hogy az áldozatok egyre nagyobb számban forduljanak segítségért, miközben elkerülhetik a szégyent és a megtorlást, amely sokakat visszatart attól, hogy segítséget kérjenek — írja a ynet.

A „Masahatuna” avagy „Magánéletünk” alkalmazást Alaa Huthut helyi informatikus fejlesztette ki, akinek feltűnt, hogy szükség van egy olyan módszerre, amellyel biztonságosan lehet tanácsot kérni egy olyan társadalomban, ahol a családi nyomás miatt a családon belüli erőszak jellemzően része rejtve marad.

„A magánélet nagyon fontos volt, mivel általában a félelem a fő oka annak, hogy a nők nem keresik fel a segélyközpontokat”

– mondta a Reutersnek.

Az alkalmazás lehetővé teszi a nők számára, hogy regisztráljanak a szolgáltatásra anélkül, hogy megadnák a nevüket, vagy nyomot hagynának telefonjukon a gondozási központokkal való kapcsolatfelvételről.

„Ha valaki megnézi a telefont, nem veszi észre, hogy a nő kapcsolatba lépett egy központtal”

– mondta Huthut.

Az iszlamista Hamász csoport által irányított Gázában mintegy 2,3 millió ember él, akiknek közel fele nő.

2019-ben a Palesztin Statisztikai Hivatal szerint a gázai nők 41%-a szembesült családon belüli erőszakkal, és a női csoportok szerint – sok más országhoz hasonlóan – a koronavírusos zárlatok idején a probléma súlyosbodott.

Kholoud Al-Sawalma, a Gázai Közösségi Médiaközpont munkatársa elmondta, hogy eddig 355 nő töltötte le az alkalmazást, és 160 nő vette fel a kapcsolatot a pszichológiai és jogi támogatást nyújtó segítő központokkal.

A múlt hónapban egy gázai bíróság halálbüntetést szabott ki egy férfira, aki halálra verte a feleségét. A női csoportok szerint azonban többet kell tenni a családon belüli erőszak megállításáért Gázában, ahol szerintük a bántalmazást bejelentő nők egy része a klánok vezetőihez fordul, hogy megoldják a problémát.

Egyes esetekben, amikor a nők bántalmazás miatt haltak meg, sokan megpróbálhatják elkerülni a súlyos büntetést azzal, hogy házasságtöréssel vagy mentális problémák színlelésével vádolják partnerüket – mondták a jogvédők.

Izrael elismerésének visszavonását fontolgatják a palesztinok

Így akarnak nyomást gyakorolni az e hónapban Izraelbe látogató Biden amerikai elnökre.