Zsidótemetőket rongáltak meg Németországban

Két zsidó temetőt rongáltak meg ebben a hónapban Németországban, miközben mind az ország belügyminisztériuma, mind egy neves megfigyelőcsoport olyan statisztikákat tett közzé, amelyek az antiszemita bűncselekmények növekedésére utalnak.

Hétfőn horogkereszteket találtak a hamburgi Altona évszázados temető egyik falára festett falfirkákat – jelentette kedden a t-online német hírportál.

A hónap elején ismeretlenek 16 sírkövet döntöttek le egy zsidó temetőben és négy másikat egy közeli katolikus temetőben Köthenben, egy Berlintől mintegy 80 mérföldre délnyugatra fekvő városban.

Egy harmadik incidens során náci szimbólumokat firkáltak egy drezdai koncentrációs tábor zsidó áldozatainak emléktáblájára – jelentette kedden a DNN.

A szövetségi bel- és közösségi minisztérium május 10-én közzétett jelentése 2021-ben 3027 antiszemita incidenst regisztrált Németországban, ami 28%-os növekedést jelent a 2020-as adatokhoz képest.

Az antiszemitizmus mélyen gyökerezik a német társadalomban

A szélsőjobboldali szimpatizánsok és a hívő muszlimok viselik a fő felelősséget, de a társadalom minden szegletében vannak vakfoltok.

A jelentés a gyűlölet-bűncselekmények egyéb típusainak számában csökkenést regisztrált, beleértve a muszlimellenes bűncselekményeket (28%-os csökkenés 732 esetre); a keresztényellenes bűncselekményeket (22%-os csökkenés 101 esetre) és az idegenellenes gyűlölet-bűncselekményeket (10%-os csökkenés 4735 esetre).

A RIAS diszkriminációellenes megfigyelőcsoport, amely önállóan ír éves jelentést a berlini antiszemita incidensekről, kedden tette közzé 2021-es éves jelentését, amely 1052 incidenst számolt össze. Ez enyhe növekedést jelent 2020-hoz képest – adta hírül a Jüdische Allgemeine zsidó lap.

Ettől függetlenül a szomszédos Ausztriában működő IKG zsidó közösségi csoport 2021-ben közel 1000 incidenst dokumentált az országban éves jelentésében. Ez rekordnak számít, de csak mintegy tucatnyi eset volt fizikai támadás. A többi incidens nagy része online történt.

A kötheni temetőben a zsidó részlegben okozott kárt mintegy 10 ezer dollárra becsülik – számolt be a Jüdische Allgemeine. A rendőrség keresi az elkövetőket.

Adókon hizlalt német antiszemitizmus

A júniusban megnyíló documenta művészeti kiállítás tiltakozások ellenére az Izrael-ellenes  propaganda platformja lesz. Krisztina Koenen írása.