Népességcsökkenéshez vezethet a soha nem látott energiaválság

Az üzemanyag literenkénti ára átlépte a két eurós lélektani határt Olaszországban, az infláció utoljára 1986-ban volt ennyire magas, és a jegybank előrejelzése szerint a válság jelentős demográfiai csökkenéshez vezet – adta hírül a Corriere della Sera napilap szerdán.

Június elsején történt a fordulat: a benzin és a dízel literenkénti ára is túllépte a két eurós árat a városi kutaknál. Az olaszok azt remélték, a kormány legalább jövő hétig visszatartja az áremelést, mivel a június 2-i nemzeti ünnep miatt milliók kelnek útra autóval a következő hétvégére.

Júliustól újabb drágulás várható, mivel a közgazdász Mario Draghi vezette kormány csak addig garantálta az üzemanyagra kivetett adók felfüggesztését.

„Nagyon valószínű”, hogy a kormány meghosszabbítja az üzemanyag-adókedvezményeket

– közölte szerdán Maria Cecilia Guerra gazdasági államtitkár a RAINews24 közszolgálati hírcsatornának nyilatkozva. A drága üzemanyag miatt hónapok óta tiltakozó halászok szerdán Róma belvárosában tüntettek. Füstbombákkal, petárdákkal igyekeztek felhívni a figyelmet arra, hogy hajóik a kikötőkben állnak, miközben a piacokra külföldi hal érkezik. „A drága gázolaj megöli az olasz halászatot” – szóltak transzparenseik.

A Corriere della Sera rámutatott, hogy hét százalék feletti inflációt utoljára 1986 márciusában mértek. A statisztikai hivatal (Istat) adatai szerint

az élelmiszerek ára több mint hét százalékkal, a gázolaj huszonöt, a fűtési költségek több mint negyvenhét, a villanyszámla majdnem hetvenöt százalékkal emelkedett a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.

Az újság a példák között említi az étolajat, melynek ára több mint hetven százalékkal nőtt, a nemzeti ételnek számító száraz tésztáé majdnem tizenhéttel, a vaj ára egy év alatt 22,6 százalékkal emelkedett, utóbbi április és május között 6,7 százalékkal lett drágább.

Az ukrajnai háború kezdete óta elszabadultak az üzemanyagárak az EU-ban

Németországban drágult leginkább a dízel üzemanyag ára, már majdnem 800 forintot kell fizetni érte literenként.

A fogyasztóvédő egyesületek számításai szerint csak élelmiszerre a családok évente 560 euróval többet költenek tavalyhoz képest. A fogyasztókat képviselő szervezetek június 10-re figyelemfelkeltő megmozdulást terveznek: úgy vélik, a Draghi-kormány az energia- és élelmiszer árak ellenőrzésének hiányával ellehetetleníti a családokat, és azokat, akik már a pandémia utáni gazdasági válság miatt is nehézségbe kerültek.

A legnagyobb energiaszolgáltató, az ENI ügyvezető igazgatója Claudio Descalzi rámutatott, hogy a források diverzifikációs igyekezete ellenére, amelynek során Róma egyre újabb ellátási szerződéseket köt afrikai államokkal, az orosz gázt és kőolajat 2024-2025 előtt nem lehet teljesen pótolni.

A Corriere a jegybankelnök Ignazio Visco éves jelentését idézte, melyben a Banca d’Italia vezetője hangsúlyozta, hogy a családok vásárlóerejének csökkenése elkerülhetetlen demográfiai eséshez vezet. A nemzeti bank felmérései szerint a következő tizenöt évben 13 százalékkal csökken a 15 és 64 év közötti aktív lakosság aránya, az egyébként is öregedő Olaszországban, ahol a lakosság egynegyede 65 év feletti. A legnagyobb, mintegy 5 millió fős csökkenés az ország szegényebb déli térségeiben várható.

A 70es éveknél is súlyosabb energiaválság fenyeget

A Nemzetközi Energiaügynökség vezetője nyári üzemanyaghiányra, olaj-, földgáz- és villamosenergia-válságra figyelmeztet, amely túlszárnyalja az 1970-es évek olajsokkjait.